Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carla, Rawan, och Hamsa var på plats i Engelska parken. Foto: SVT

Hundratals Uppsalabor samlades för att stå upp mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen hölls en antirasistisk manifestation i Uppsala för att stötta Black lives matter-rörelsen. Hundratals Uppsalabor samlades i Engelska parken för att stå upp mot rasism.

Manifestationen startade strax efter klockan 18. Flera personer talade bland annat om rasism i dagens samhälle och en tyst minut hölls för alla de som förlorat sina liv på grund av polisvåld. Efter ett tag beslöt polisen att upplösa manifestationen, eftersom fler än femtio personer samlades – men den fortsatte i omkring en timme.

– Det har gått väldigt lugnt till, vi har inte frihetsberövat någon. Eftersom det var fler än femtio personer på platsen upplöste polisen folkmassan för att förhindra smittspridning, och det lyssnade deltagarna på och gick hem, säger Andreas Örth, polisens presstalesperson.

Deltagare: ”Viktigt att agera”

De senaste veckorna har Black lives matter-demonstationer, med syftet att synliggöra polisvåld och rasism mot svarta personer, spridit sig över världen och till flera städer i Sverige. Torsdagens manifestation var den andra i Uppsala under den här veckan. Daria och Lejla var på plats för att visa sitt stöd och stå upp mot rasism.

– Det känns viktigt att agera genom att vara på plats och visa att man vill vara med och krossa rasismen, särskilt som vit, säger Lejla.

Hur tänker ni kring att det inte är tillåtet att samlas över 50 personer?

– Det är en avvägning. Jag instämmer med dem som säger att rasism var en pandemi långt innan Corona. I dag höll alla avstånd och många hade munskydd, säger Daria.

Saknade tillstånd

Enligt polisen saknade manifestationen tillstånd.

– Den här manifestationen har ingen arrangör, så det vi gör är en anmälan till arkivet om att det har genomförts en olaglig demonstration. Vi har ingen misstänkt, så vi kommer inte heller att utreda det, säger Daniel Larsson, polisinsatschef.

Under torsdagskvällen samlades många människor för att delta i manifestationen. Foto: Julia Forslund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer