Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Unn Harsem (C) var med och presenterade del 2 i de blågrönas budget som handlar om att skapa ökad tillgänglighet. I dag har tusentals personer väntat längre på läkarbesök och operation än de 90 dagar som vårdgarantin säger. Foto: SVT

Regionen vill prioritera ungas psykiska hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin ska avlastas genom att mer hjälp ska finnas på primärvårdsnivå. Tanken är att flytta vården närmare dem som behöver den.

Pengarna som öronmärkts för stärkt tillgänglighet läggs i huvudsak på en förstärkt barn- och ungdomshälsa, barn och unga med psykisk ohälsa ska få bättre hjälp inom primärvården, på mer nära vård i allmänhet och på patientkontor.

– När vi pratar om barn- och ungdomshälsa tänker de flesta på BUP, Barn och ungdomspsykiatrin, men vi vill stärka den här vården på primärvårdsnivå, säger regionrådet Unn Harsem (C).

Regionvalet 2022 Uppsala

Tillgänglighet var huvudrubriken för budgetträffen i Regionhuset under onsdagen. Region Uppsala klarar i dag inte tidskraven på att svara i telefon, bedömning på vårdcentral, besök inom specialistvård och väntan på operation. Områden där vårdgarantin gäller.

Med tanke på att tusentals personer i Region Uppsala får vänta längre än vad vårdgarantin säger, så satsar det blågröna styret (Centerpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) på ökad tillgänglighet. I budgeten för nästa år skjuter de fem partierna till totalt 175 miljoner kronor.

Äldremottagningar byggs ut

Hans Wennberg (MP), vikarierande regionråd, redovisade ett tiotal punkter som ska förbättra den nära vården. Han lyfte själv satsningen på äldremottagningar.

– Vi bygger ut äldremottagningarna på vårdcentralerna, det kommer att hjälpa våra äldre att få rätt hjälp snabbare.

Oppositionsrådet Helena Proos (S) backar upp satsningen på ungdomars hälsa, men hon tycker inte om planerna på patientkontor.

– Vi behöver inte mer administration i vården, vi behöver fler personer som hjälper till att vårda patienter, säger Helena Proos.

Mer om pengarna till psykisk ohälsa i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet