Ny politisk överenskommelse kring omstritt område – Blodstensskogen blir naturreservat. Foto: Google Earth

Blodstensskogen föreslås bli naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun ville bygga höga hus i Blodstensskogen. Något som väckte kraftiga protester hos vissa. I går träffades en ny överenskommelse: större delen av området föreslås bli naturreservat och nybygget koncentreras till ett mindre område.

– Det är en betydande minskning, säger Rickard Malmström (MP).

Det nya förslaget har kommit till genom en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet, vilket P4 Uppland Sveriges Radio var först att berätta om.

Överenskommelsen har skett efter diskussioner de senaste dagarna där beslut fattades i går, fredag.

Det går ut på att större delen av Blodstensskogen blir naturreservat och de nya bostäderna – till skillnad från det tidigare förslaget – i stället koncentreras runt Norbyvägen.

”Bästa av två världar”

– Det är en kompromiss som är det bästa av två världar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala till SVT Nyheter Uppsala.

Det nya förslaget – som nu innebär att en ny detaljplan ska tas fram vilket tar ungefär två år – innebär omkring 150-200 hyres- och bostadsrätter. Det gamla förslaget skulle ge cirka 250.

– Det här är ett bättre förslag än det som upphävdes eftersom vi både får till bostäder men även kan skydda naturen, säger Pelling.

Mittenstyret har tidigare varit splittrade i den här frågan.

MP: ”Jätteglada”

– Vi är jätteglada från Miljöpartiets sida att de andra partierna backat från den kraftiga exploateringen som planerats tidigare, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd.

– Området har biologiska värden och rekreationsvärden som är så stora att området bör införlivas i något av de naturreservaten i närområdet så att det finns en förbindelse mellan dem.

Byggplanerna presenterades för omkring tio år sedan och har väckt protester sedan dess.

De ursprungliga byggplanerna i Blodstensskogen stoppades förra sommaren av mark- och miljödomstolen. Bland annat med hänvisning till att Uppsala kommun inte ansågs gjort en miljökonsekvensanalys, samt att det skulle hota den sällsynta cinnoberbaggen som hittats i skogen där.

Har ni vikt er för aktivisterna?

– Nej, däremot har vi lyssnat på den sakliga kritiken, säger Erik Pelling (S).

– Det är värdefull natur – vi har samtidigt ansvar för bostadsförsörjningen i Eriksberg. Det är en bra lösning vi nu hittat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.