Foto: SLU

Boaty McBoatface ”vann” – men SLU valde Svea

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nya forskningsfartyg ska heta Svea. Det stod klart efter att den omröstning som tidigare utlystes nu blev klar. Över 1.000 förslag kom in till SLU, där dock Svea egentligen inte hamnade högt i kurs.

SLU bygger på uppdrag av regeringen ett nytt forskningsfartyg. Fartyget ska främst användas av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och SMHI för att undersöka bland annat fiskbestånd i Kattegatt och Skagerrak samt miljöpåverkan på den marina miljön.

Allmän omröstning

För att komma fram till ett namn på det nya fartyget valde SLU att utlysa en offentlig omröstning – där allmänheten kunde skicka in namnförslag till lärosätet. Bland förslagen fanns namn som Blid, Neptunus och Victoria – men också Båt Båtsson, Osänkbar, SLURP och Båtig von Båtnylle. Det förslag som dock skickades in överlägset flest gånger var Boaty McBoatface. Det visar en lista som tidning Ny Teknik fått fram och rapporterat om.

Att just det finurliga namnet Boaty McBoatface skickades in flest gånger beror nog mestadels på den liknande omröstning som Engelska Natural Environment Research Council, NERC, hade tidigare i år där de också bad allmänheten om namngivingsråd i sociala medier till deras nya polarforskningsfartyg. Boaty McBoatface vann överlägset omröstningen till NERC:s förtret, då de istället valde att gå på namnet Sir David Attenborough när namnet väl klubbades.

Foto: NERC/TT

Boaty McBoatface

De deltagande i omröstningen fick dock ett litet plåster på såren, då en av NERC:s och Sir David Attenborough nya tillhörande mindre undervattensfartyg fick namnet Boaty McBoatface istället.

Att det var bäddat för putslustiga förslag, i koppling till SLU:s omröstning, var i och med det ingen högoddsare. Och resultatet talade som tidigare nämnt sitt tydliga språk, då Boaty McBoatface skickades in över 200 gånger enligt Ny Teknik. Långt över namnet som slutligen valdes: Svea – med tre omnämningar.

– Vi valde ut 28 namn som bedömdes uppfylla de krav vi ställde. Sedan hade vi en öppen omröstning och det namn som fick flest röster, Svea, var även juryns favorit, kommenterar SLU:s rektor Peter Högberg i ett pressmeddelande.

69 meter långt

Svea blir extremt tystgående för att inte skrämma fisken, och utrustas med specialdesignade laboratorier.

Bygget av det 69 meter långa fartyget sker på uppdrag av regeringen. Det är ett varv i spanska Vigo som genomför projektet för en kostnad av 400 miljoner kronor.

Sverige har inte haft något eget oceangående forskningsfartyg sedan 2011, då dåvarande Fiskeriverkets fartyg U/F Argos skrotades. Under tiden har SLU hyrt det danska fartyget Dana, och SMHI det finländska fartyget Aranda. Det är en dyr lösning, varför regeringen beslutat att bygga ett nytt svenskt forskningsfartyg.

Sjösättningen av Svea planeras till 2019. Huruvida någon del av Svea får namnet Boaty McBoatface återstår dock att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.