Inget plojnamn för brittiska forskningsfartyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett brittiskt forskningsinstitut bad allmänheten om hjälp med att döpa sitt nya forskningsfartyg. Men namnet som allmänheten röstade fram – Boaty McBoatface – bedömdes vara för oseriöst. Tröstpriset blir att ge namn åt en liten forskningsubåt istället.

Det nya fartyget kostar den brittiska statskassan 2,5 miljarder och blir ett betydande tillskott i Storbritanniens forskningsflotta. Premiärturen är planerad att gå till Antarktis 2019 för att studera istäcken och marint liv.

I demokratisk anda startades en kampanj för att få allmänhetens hjälp med att döpa fartyget, men ju mer viral omröstningen blev ju galnare blev namnförslagen.

Till slut stod det klart att Boaty McBoatface, ett förslag som kom från BBC-programledaren James Hand, tog hem en jordskredsseger.

Attenborough trumfade McBoatface

I dag meddelade dock landets forskningsminister Jo Johnson att forskningsfartyget inte kommer att döpas till Boaty McBoatface, utan till RRS Sir David Attenborough, efter den världsberömde brittiske zoologen och programledaren David Attenborough.

En klen tröst för de över 120.000 människor som röstade på det förslag som bedömdes vara för oseriöst är i alla fall att en liten gul forskningsubåt ombord på det nya fartyget kommer att döpas till Boaty McBoatface.

”Demokratin är död”

När beskedet tillkännagavs sa forskningsminister Johnson att allmänheten bidragit med några ”verkligt inspirerande och kreativa namnförslag”.

– Det var ett svårt beslut att fatta, men jag kan med glädje tillkännage att skeppet kommer att namnges efter en av landets mest älskade filmare och naturvetare, säger Jo Johnson.

Responsen på nätet lät inte vänta på sig. ”Demokratin är död”, ”Boaty McBoatface har sjunkit” , ”Jag är förkrossad” och ”I våra hjärtan kommer han alltid heta Boaty McBoatface” var några av reaktionerna i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.