En bild på Venus i fjärran, dit farkosten Kosmos 482 dessvärre aldrig nådde. Foto: NASA

Sovjetisk rymdsond störtar snart mot jorden

Uppdaterad
Publicerad

En sovjetisk rymdfarkost som sköts upp på 70-talet väntas inom kort falla tillbaka mot jorden efter att ha kretsat i omloppsbana i över fem decennier, rapporterar Nasa.

Kosmos 482 sköts upp 1972 i ett försök att nå Venus. Men på grund av ett raketfel fastnade den i omloppsbana runt jorden – där den har cirklat i över 50 år.

Nu beräknar experter att kapseln, som väger närmare 500 kilo, kommer att återinträda atmosfären någon gång mellan 7 och 13 maj. Det är fortfarande oklart var den kan slå ner eller hur mycket som kommer att överleva hettan vid återinträdet.

Rymdforskaren Marco Langbroek vid Tekniska universitetet i Delft säger att risken för människor är liten.

”Det är inte utan risk, men vi bör inte vara alltför oroliga,” skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån AP.

Enligt honom är faran ungefär densamma som vid ett meteoritnedslag, något som sker flera gånger om året.

”Du löper större risk att bli träffad av blixten under din livstid.” tillägger Langbroek.

Möjligt nedslagsområde är stort

Kapseln var byggd för att klara en resa genom Venus tunga atmosfär. Därför kan den mycket väl överleva återinträdet. Men efter över fem decennier i rymden är det oklart om värmeskölden och fallskärmarna fortfarande fungerar. Om skyddet håller, riskerar hela kapseln att nå marken i ett stycke.

Det möjliga nedslagsområdet sträcker sig över en stor del av jorden. Men eftersom det mesta av jordens yta är täckt av vatten, tror forskarna att kapseln troligen hamnar i havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.