Foto: NERC

Brittiskt forskningsfartyg kan få namnet Boaty McBoatface

Ett brittiskt forskningsinstitut bad allmänheten om hjälp med att döpa sitt nya forskningsfartyg. Men namnet som nu toppar listan blev inte vad de hade hoppats på.

Natural Environment Research Councils (NERC) nya fartyg kostar 2,5 miljarder kronor att bygga och blir ett betydande tillskott i Storbritanniens forskningsflotta. Premiärturen är planerad att gå till Antarktis 2019 för att studera istäcken och marint liv.

I demokratisk anda startade NERC en kampanj för att få allmänhetens hjälp med att döpa fartyget. På omröstningens webbplats skriver NERC att namnet ska vara inspirerande och föra tankarna till miljön och polarvetenskap. De tipsar också om att namnen James Cook, Ernest Shackleton och Discovery är upptagna av de andra skeppen i flottan.

Men ju mer viral omröstningen blev ju galnare blev namnförslagen. Inom kort seglade namnet Boaty McBoatface upp som en solklar favorit. På grund av den stora uppmärksamheten kraschade sidan i söndags. I dag är den stängd för underhåll.

Bad om ursäkt

Mannen som föreslog namnet, en tidigare programledare på BBC, kom i dag ut och bad om ursäkt för tilltaget.

– Jag läste om omröstningen och tyckte att förslagen var roliga. Min favorit var Clifford den stora röda båten*. Så jag beslöt mig för att slänga in ett eget förslag, säger James Hand till BBC.

På andra plats i omröstningen låg i söndags RRS Henry Worsley, efter en känd brittisk vetenskapsman och utforskare som gick bort tidigare i år. Omröstningen är öppen till den 16 april.

* = Namnet syftar på barnprogrammet Clifford den stora röda hunden.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer