Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ica-handlaren om stöket: ”Många vi inte känner igen”

Ica-handlaren om stöket: ”Många vi inte känner igen”

Publicerad

Mimmi Ekholms plats har hamnat i blickfånget efter att flera boende signalerat om stök på torget och en hård attityd. Från vissa håll efterfrågas en större polisnärvaro – andra känner mest kärlek för platsen.

Klasar med ungdomar som buffar med varandra och stör sent in på natten. Folk som stryker runt i garage, skadegörelse och en del allvarliga incidenter. Alla runt Mimmi Ekholms plats är inte nöjda med situationen i ”gröna, sköna Stabby”.

– Vi behöver en ökad polisnärvaro här i området. Det samlas stora skaror ungdomar och attityden är hård, det är svårt att avgöra om det är på lek eller är allvar, säger en pappa i området.

Barn vågar inte gå ut

En mamma vittnar om att hennes 10-åring inte vågar gå ut och leka i parken, han känner sig inte trygg.

När polisen, Uppsalahem och kommunens ungdomsjour är på plats vid Mimmi Ekholms plats i Stabby är också Hasti Gourgeh, Alva Rudmalm och Keiysha Stenius här. Alla tre gillar torget, med den vågformade gräsmattan och de fyrkantiga stenarna med bokstäver på, som barn och en och annan vuxen älskar att hoppa mellan.

– Vi har vuxit upp här och känner oss trygga, vi älskar den här platsen, säger Alva Rudmalm.

– Men jag skulle inte vilja gå ensam över torget en sen kväll, säger Hasti Gourgeh.

Känner sig trygga - för det mesta. Hasti Gourgeh, Keiysha Stenius och Alva Rudmalm har vuxit upp runt Mimmi Ekholms plats. Det känner gillar sitt område, men skulle inte gå ensamma över torget en sen kväll. Hör deras och andras röster i klippet. Foto: SVT

”Fler vuxna”

Vad behövs för att alla ska känna sig trygga?

– Fler vuxna, säger Keiysha Stenius.

Vad ska de göra då?

– Bra fråga.

Precis vid torget ligger Tore Jonssons Ica-butik. Han känner till hur stämningen i området varit den senaste tiden.

– Många som hänger på torget. Med rätta ska vi vara rädda för när det händer saker. Men då måste vi ta tag i problemen. Man kan inte bara sitta hemma och tycka till, säger Tore Jonsson.

Hör Ica-handlarens lösning i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.