Arbetsmiljöverket har tagit fram statistik på hur stor andel av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro som följd som går att spåra till hot och våld samt organisatoriska och sociala orsaker. Inom HVB- och LSS-verksamhet berodde hälften av de anmälda arbetsolyckorna, mellan åren 2014 och 2018, på hot och våld, och organisatoriska och sociala orsaker. Räknar man i stället på samtliga branscher var motsvarande siffra tio procent.
Och det var bland annat det här sambandet som gjorde att Arbetsmiljöverket 2018 inledde en granskning av HVB-hem och LSS-boende. Under två års tid har myndigheten kontrollerat 900 boenden i landet.
Slutsaten: Görs inte riskbedömningar
Några redovisade resultat från undersökningen finns inte framme än, men Eva Karsten, inspektör och projektansvarig, har ändå dragit en hel del slutsatser.
– Det görs inte riskbedömningar utifrån de anställdas arbetsmiljö, här slarvas det. Är en boende våldsam så måste arbetet med hen riskbedömas. Görs inte det så får de anställda inte rätt verktyg för att stävja våldet.
Och om man inte får bukt med det här – vad kan konsekvenserna bli?
– Det kan bli så att personalen tänker ”lite ska man väl tåla, jag har tagit det här jobbet och får räkna med. Det är lätt att det onormala blir normalt.
Vad hoppas du att Arbetsmiljöverkets arbete ska leda fram till?
– Att man hela tiden jobbar aktivt och involverar medarbetarna i arbetet med riskbedömningar. Det är bland de anställda som erfarenheten finns. I det systematiska arbetsmiljöarbetet så ingår hot och våld det är ingen sidovagn.
– Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet Man ska ha ett bra arbetsliv. Det är vår vision.