Skriande bostadsbrist i hela länet – trots tidigare byggboom

Uppdaterad
Publicerad

Bostad åt alla har varit en utmaning under flera år och enligt länsstyrelsen i Uppsala består obalansen på bostadsmarknaden flera år framöver. I samtliga kommuner i länet är det i dag bostadsbrist.

Länsstyrelsen i Uppsala har synat Boverkets bostadsmarknadsenkät 2018 som besvarats av landets kommuner, och det är kommunerna i Uppsala län som själva vittnar om en obalans.

– Även om byggtakten har varit hög de senaste åren uppger länets alla åtta kommuner underskott på bostäder totalt sett, samt i alla centralorter. Alla kommuner, utom en, bedömer att det kommer att vara fortsatt brist på bostäder om tre år, säger Karin Lindeberg, handläggare för bygg- och bostadsfrågor på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

På Uppsala bostadsförmedling förstärks bilden av att det är ett stort antal som inte har och därför söker bostad. Enligt kommunikationschefen Tala Raha vid Uppsala bostadsförmedling ligger kötiden för en hyresbostad på mellan ett par månader upp till 20 år. I genomsnitt tar det nästan åtta år att få en lägenhet, och i dag står över 100 000 personer i kön till Uppsala bostadsförmedling. Förra året förmedlades ungefär 5 700 bostäder.

Har byggts för lite

– Vi har byggt alldeles för lite under alldeles för många år, och därmed byggt på bostadskrisen, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) i Uppsala med ansvar för bostadsfrågor.

Men nu har det varit byggkranar över hela Uppsala i flera år – och ändå råder det bostadsbrist?

– Vi har byggt för lite sedan 1990-talet, och det kan vi inte bara sopa undan med ett par år med högre byggtakt. Vi måste fortsätta att hålla i byggandet. Och vi måste bygga mer varierat.

Vad kan ni göra på kommunal nivå?

– Vi kan ställa krav på byggherrar, hitta nya sätt att bygga, öka konkurrensen och det viktigaste – öka konkurrensen. Fler bostäder gör också att hyresvärdar inte kan ställa samma inkomstkrav som i dag, vilket utestänger många från bostadsmarknaden.

Rimlig kötid

När kommer det att vara en kötid i Uppsala som känns mer rimlig?

– Det är svårt att säga. Vi ser i alla fall en markant skillnad mor förra året. Men vi behöver  hålla i och hålla ut. Och vi behöver göra det under lång tid. Sen hoppas jag att det statliga investeringsstödet kommer tillbaka. Då får vi lägenheter på rimliga hyresnivåer.

Vad kommer du närmast göra för att att korta bostadskön?

– Se till att vi fortsätter att bygga. Vi kommer att fortsätta jobba med byggbranschen så att den blir bättre på att pressa sina kostnader. Och så kommer jag att uppvakta regeringen och riksdag så att vi får en bättre, statlig bostadspolitik. Det statliga investeringsstödet behöver definitivt återinföras.

Så vill sökande ha det:

Sommaren 2018 riktade Bostad Uppsala en webbenkät till till drygt 12 000 slumpmässigt utvalda i bostadskön. 1 551 svar kom in. Här är några slutsatser av svaren:

  • Hälften av alla som står i kön är under 38 år.
  • Över en tredjedel bor utanför Uppsala län.
  • Nästan 20 procent av de bostadssökande tjänar mellan 10 000 kronor och 16 000 kronor. Två tredjedelar tjänar mindre än 30 000 kronor i månaden.
  • En av fem saknar eget boende.
  • Hälften av de bostadssökande har behov av att flytta inom två år (den genomsnittliga kötiden är nästan åtta år, enligt Uppsala bostadsförmedling).
  • De tre viktigaste bostadsfaktorerna: att hyran inte är för hög, att lägenheten ligger i rätt område och att den har en uteplats eller balkong.
  • Störst efterfrågan är det på tvåor och treor.
  • Bara fem procent  skulle kunna tänka sig att betala över 8 000 kronor för en nyproducerad tvåa (snitthyran för en ny tvåa är 9 025 kronor).
  • Den genomsnittliga hyran för en trea är 11 870 kr per månad men endast 10 procent uppger att de är villiga att betala över 10 000 kr. Få hyresgäster kan matcha hyresnivån här.

Källa: Uppsala bostadsförmedling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.