Foto: SVT

Hyresgästföreningen: Boendesituationen för unga värst i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på bostäder i Enköping, framförallt till unga. Och hyresgästföreningen menar att Enköping är den kommun som har störst problem i hela Uppsala län.

Om man är mellan 19 och 30 år och vill ha bostad så kan det bli svårt. Det råder bostadsbrist för ungdomar i Enköping kommun, något som kritiseras av Hyresgästföreningen.

– Bostadssituationen ser ut såhär: Det finns cirka 1000 personer som är under 30 och fortfarande bor hemma, säger Bo Andersson, ordförande för Hyresgästföreningen i Enköping.

”Det måste byggas mycket bostäder”

Det politiska styret kan se en viss problematik kring bostadssituationen, men menar att man gör det som man kan göra för att lösa den.

– Det finns inga genvägar i den här typen av situationer. Det måste byggas mycket bostäder, och det gör det här i Enköping, säger Anders Wikman (NE), kommunalråd.

Men bygger man rätt typ av bostäder?

– Ja, det gör det. Det sätter igång flyttkedjorna så att det kan bli ledigt i de äldre bostäderna som kan ha lägre hyra, säger Anders Wikman.

Kritik från oppositionen

Den politiska oppositionen ställer sig kritiska till hur majoriteten har hanterat bostadssituationen. De menar att det finns enklare lösningar till problemet.

– Vi vill ha modulhus, det vill säga enklare byggnationer för ungdomar som går snabbt att sätta upp, säger Ingvar Smedlund (M), oppositionsråd i kommunen.

Men den lösningen riktar Anders Wikman i sin tur kritik mot.

– Man ska akta sig för snabba men enkla bostäder. Vi ska inte bygga kåkstäder som bara är snabba lösningar, vi ska bygga riktiga bostäder för ungdomarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.