Boverket om att kommunen inte polisanmäler: ”Obegripligt och inkonsekvent”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun nekar ekonomisk bistånd till personer som bor på otillåtna kontrakt. Men det kommunalägda bostadsbolaget Uppsalahem polisanmäler inte dem som hyr ut sina lägenheter svart, trots att man upptäckt drygt 200 illegala uthyrare de senaste åren.

– Det är väldigt problematiskt, säger Boverkets expert Micael Nilsson.

Enligt Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor, är det inkonsekvent av kommunen att neka ekonomiskt bistånd till personer som bor på otillåtna kontrakt men samtidigt välja att inte anmäla uthyrare via sitt fastighetsbolag.

– När framtidens historiker ska skriva vår tids historia så kommer de inte förstå de här inkonsekvenserna. För den vanliga medborgaren är det helt obegripligt att kommunen inte har en gemensam uppfattning där, säger Micael Nilsson.

Biståndsexperimentet

I oktober 2019 skärptes den så kallade hyreslagen. Numera kan den som hyr ut sin hyresrätt i andrahand utan tillstånd och till en oskälig hyra dömas till fängelse. Men det kommunala bolaget Uppsalahem har ännu inte polisanmält en enda misstänkt kriminell uthyrare.

– Under pandemin har vi på grund av sjukfrånvaro fått prioritera annat, säger Mattias Tegefjord, VD på Uppsalahem.

– Om utgångspunkten är att det här är väldfärdsbrottslighet så ser jag självklart det som problematiskt att man inte utnyttjar den nya lagen för att statuera exempel, säger Micael Nilsson.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet