SVT avslöjar: Kommunen polisanmäler inte misstänkt kriminella svartuthyrare: ”Prioriterat annat”

Uppdaterad
Publicerad

Den som hyr ut sin hyresrätt utan godkännande från hyresvärden, och samtidigt tar ut för hög hyra, gör sig skyldig till brott. Men trots det väljer kommunens bostadsbolag Uppsalahem att inte polisanmäla de fall som upptäcks.

I oktober 2019 skärptes den så kallade hyreslagen. Numera kan den som hyr ut sin hyresrätt i andrahand utan tillstånd, till en kostnad som är mer än 15 procent högre än grundhyran, dömas till fängelse i upp till två år.

Hyreslagen

Lagändringen ledde till att Uppsala kommun, som SVT Nyheter tidigare rapporterat om, slutade betala ut ekonomiskt bistånd för boendekostnad till behövande personer som saknade godkänt andrahandskontrakt – med motiveringen att skattepengar inte ska gå till de kriminella uthyrarna. Resultatet blev att över 70 hushåll – varav ett 20-tal av dem barnfamiljer – nekades ekonomiskt stöd för sin boendekostnad.

Biståndsexperimentet

SVT har varit i kontakt med flera av dem som vittnat om att livssituationen efter avslaget försvårats ytterligare. Många av dem tvingades i anslutning till avslaget att flytta då de helt enkelt fick svårigheter med att betala hyran.

Kommunbolaget anmäler inte kriminella uthyrare

De senaste tre åren har det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem rivit drygt 200 kontrakt för personer som man misstänker hyr ut svart – men aldrig polisanmält någon, trots att de vräkta personerna kan ha begått ett brott.

– Vi har inte tagit något aktivt beslut om att inte göra en polisanmälan. Under pandemin har vi på grund av sjukfrånvaro fått prioritera annat, säger Mattias Tegefjord, VD på Uppsalahem.

Just nu väntar man på en dom i Stockholm och hoppas att den ska vara vägvisande.

– Ambitionen är att vi ska polisanmäla framöver men vi behöver att domstol ska hjälpa oss att tolka lagstiftningen. Vi tycker ju att det här är skitdåligt, säger han.

Politikern: ”Vet inte varför”

Mohamad Hassan (L), ordförande i Arbetsmarknadsnämnden, medger att kommunens hållning till svartkontrakt haltar när utsatta personer nekas stöd av socialtjänsten samtidigt som misstänkta brottslingar inte anmäls.

– Uppsalahem bör polisanmäla de här personerna, jag vet inte varför man inte gör det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet