Organiserad brottslighet bakom handel med svartkontrakt

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen startade rättegången i Sveriges hittills största åtal gällande försäljning av hyreskontrakt. Härvan började nystas upp i samband med ett narkotika- och vapenbeslag. Den grova brottsligheten är aldrig långt borta, menar polisen Kristian Halldin. 

Allting började med att en skåpbil i Farsta togs i beslag av Kronofogden. För att få tillbaka bilen behövde ägaren betala av sin skuld på 230 000 kronor. Och ägaren var mån om att få skåpbilen. Gömd i den fanns nämligen 20 kilo amfetamin, fyra pistoler och en AK4.

Det kände även polisen till, som tålmodigt väntade på att bilen skulle hämtas ut så att den 45-årige mannen kunde gripas. 

I samband med brottsutredningen kunde polisen se att skulden till Kronofogden betalats av en 53-årig kvinna på Lidingö. Och vid husrannsakan hos kvinnan hittade polisen omfattande bevis för att kvinnan tjänade stora pengar på att förmedla hyreskontrakt svart. Affärerna drev hon tillsammans med sin dotter. Anteckningar och sms avslöjar att kvinnorna tjänat miljontals kronor mellan 2017 och 2019.

Åtalet i sig är det största hittills i Sverige gällande försäljning av svarta kontrakt. Utöver kvinnorna så är också 13 säljare åtalade. Vilka fler som har fått ta del av inkomsterna har polisen inte lyckats reda ut. Därmed är det inte säkert att deras affärsverksamhet har haft koppling till grovt kriminella.

Organiserad brottslighet aldrig långt borta

Men Kristian Halldin, verksamhetsexpert på polisens Nationella operativa avdelning, menar att den organiserade brottsligheten aldrig är långt borta.

– Någonstans finns det en brygga in i det här från annan typ av kriminalitet. Det är nog en ganska angenäm tillvaro att hålla på med fastigheter jämfört med att sälja narkotika, dessutom är det en ganska låg upptäcktsrisk, säger han.

200 000 kronor per rum

Svartkontrakt säljs över hela Sverige men är vanligast i storstadsregionerna, samt i studentstäder. Och det går att tjäna stora pengar, en hyresrätt i Stockholms innerstad kostar runt 200 000 kronor per rum, enligt Halldin.  

– Jag tycker man ska fundera på vilka man ger sig i lag med. Man kanske blir krävd på mer pengar och ytterligare betalningar. Om man ger sig in i affärer med organiserad brottslighet så kan man inte veta vart det tar vägen.

Kvinnorna som åtalas i det aktuella fallet nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.