Brantingsskolan kan få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Rivningshotade Brantingsskolan i Uppsala kan komma att räddas. Uppsala kommun kan tvingas lägga 4,6 miljarder för att kunna ta emot alla elever fram till 2018.

Det är ett rejält ökande elevunderlag som ligger bakom tankarna på att rusta upp skolan. Under de kommande fyra åren räknar man med att runt 2500 elever kommer att tillkomma till Uppsalas samtliga skolor och förskolor.

– Vi måste nyttja de skolor och lokaler vi har idag och se över vilka investeringar vi måste göra framöver. Det är en stor utmaning, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Det handlar om en jätteinvestering och en balans på kniveggen för att kostnaderna inte ska skena iväg. Dagens prognos är att renoveringarna och nybyggandet kommer att kosta Uppsala kommun 4,6 miljarder kronor till 2018. Alltså en miljard dyrare än vad man tidigare gått ut med. Och en sådan dyr investering genererar i sin tur rejäla hyreshöjningar som drabbar de enskilda förskolorna och skolorna.

– Det går ut över fler lärare och mindre barngrupper så det är jätteviktigt att vi gör de här analyserna ordentligt. Vilka nybyggnationer behöver göras och vilka lokaler som vi redan har kan vi nyttja? Det är viktiga frågor, säger Caroline Andersson (S).

Det är mot den bakgrunden som politikerna nu överväger om rivningshotade Brantingsskolan kanske ändå ska räddas.

– Brantingsskolan har ju varit en skola där man bedrivit grundskoleverksamhet och vi behöver se över om den kan nyttjas igen, säger Caroline Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.