Mårten Wedebrands udda gest till vännen Foto: Privat

Udda gesten – skickade choklad till England utan adress

Uppdaterad
Publicerad

50-årige Enköpingsbon Mårten Wedebrand överraskade sin vän i England med hans favoritchoklad.

Han skickade brevet utan att ha adressen – men med ledtrådar till brevbäraren.

– Jag hade inga stora förhoppningar att brevet skulle komma fram, säger Mårten Wedebrand.

I en mörk coronatid ville 50-årige Mårten Wedebrand från Enköping ha lite ljus i tillvaron. Han tycker synd om de människor som sitter i karantän och kom på idén att han skulle överraska sin vän David Easson i Sheffield, England, med att skicka sex stycken av hans favoritchoklad.

– När han jobbade i Norge under ungdoms-OS 2012 åt han den och han har pratat om hur god den är. Jag har sagt lite retsamt att det går att köpa i Sverige och att det är synd om honom som bor i England, säger Mårten Wedebrand.

Foto: Privat

Men det var en chansning eftersom Mårten inte hade adressen. Därför skrev han endast Davids namn och ort på kuvertet, ”Somewhere in Sheffield”, men även ett antal ledtrådar som kanske skulle kunna leda brevbäraren till rätt dörr.

– Jag tänkte göra det lite roligare, så jag skojade till det lite och skrev om min vän på kanten av kuvertet, men jag hade inga större förhoppningar att det skulle komma fram. Jag skrev bland annat ”Helen”, för det visste jag att hans fru hette.

– Sedan skrev jag också att han jobbar på BBC och att han har ett barn eller en hund, eller kanske både och. Jag tänkte att brevbäraren kanske läser och tar reda på vem det är om man gjorde det lite roligare.

”Starkt detektivarbete”

Och det gav effekt. Efter två veckor kom brevet fram till rätt adress tack vare att brevbäraren till slut hittade David via Facebook.

Såväl BBC som turkisk media har uppmärksammat och skrivit om brevleveransen.

Reaktionen från David Easson?

”I dessa tider är det så mycket press på brevbärarna, och att hitta mig på det här sättet, via ett Facebook-meddelande klockan 03.35, är ett starkt detektivarbete”, skriver David Easson på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.