Det är brist på så kallat grovfoder efter den vädermässigt ojämna våren förra året. Foto: TT

Brist på foder för kor och hästar

Publicerad

Det är ont om foder för hästar och kor. Många djurägare måste åka långt och betala dyrt för att få tag på mat.

– Det är väldigt många kolleger som har ett rent helsike, säger Mats Ekström, lantbrukare i Grillby utanför Enköping.

Det är det ojämna vädret som ställer till det för djurägarna. Förra våren var först varm i Mellansverige, men i maj blev det kallt igen.

– Det gjorde att den första skörden blev både sen och liten, säger Mats Ekström.

Nytt gräs räcker inte

Att den här våren varit kall och sen gör inte läget bättre. Det gräs som börjat spira ute i hagarna räcker inte alls till.

Mats Ekström.

– Så betessläppet blir senare än vanligt – det är fint att släppa ut djuren, men det är ju ingen idé om man sedan tvingas ta in dem igen för att maten inte räcker, säger Mats Ekström.

Han har själv omkring 300 djur på gården och har haft tur – det foder han har räcker till i början på juli, och då har han hunnit skörda grovfoder igen.

Kan tvingas slakta tidigare

Men han lider med kolleger som har det värre. Många djurägare kan tvingas till tidigare slakt på grund av foderbristen.

– Men nu hör jag att det är kö till slakterierna, i alla fall på andra håll i landet. Och får man då vänta för länge, ja då blir det svårt att hitta mat till djuren under tiden, säger Mats Ekström.

Hästägare drabbas också hårt av foderbristen och många får åka långt och betala mångdubbelt så mycket som vanligt för fodret.

– Det finns inget foder att köpa, det är ett jätteproblem. Men de större stallen, som vårt, har ofta ett kontrakt med en leverantör och förbeställt foder. Så för oss är det ingen fara än så länge, säger Karin Agenäs, verksamhetsansvarig på Akademistallet i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.