Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anestesisjuksköterskan Björn Eriksson är en av många anställda som är kritisk till Akademiska sjukhusets krångliga IT-system. Foto: SVT

”Vi ska vårda patienter – inte knappa på datorer”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Akademiska har ledsnat på krångliga it-system som sägs innebära dubbelarbete, stress och mindre tid att lägga på patienterna.
– Vi ska vårda patienter – inte knappa på våra datorer, säger Björn Eriksson, sjuksköterska.

I dagsläget använder de anställda tre olika it-system för registrering och dokumentation av sina av patienter. Problemet här är att systemen inte kan kommunicera mellan varandra, vilket innebär att personalen manuellt måste skriva om ungefär samma information flera gånger i de olika systemen.

Uppskattningsvis behöver personalen lägga ner en timme av sin åtta timmars arbetsdag på att dokumentera i de olika systemen.

– Det blir mycket dubbelarbete och all dokumentation tar väldigt lång tid, tid som jag i stället kunde lägga på våra patienter, säger anestesisjuksköterskan Björn Eriksson.

I klippet ovan får du veta mer om hur it-problemen ter sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer