Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Facket begär att arbetsmiljöverket ingriper med anledning av arbetsmiljön vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Foto: TT/SVT

Facket slår larm från akuten igen – begär ingripande från Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera larm om en ohållbar situation på akuten vid Akademiska sjukhuset – med patienter som vårdas i korridorerna och personal som går på knäna – tycks inte situationen förbättras. Nu kopplar facket in Arbetsmiljöverket, eftersom de anser att arbetsgivaren inte vidtagit de åtgärder som behövs.

Under året som gått har flera anställda vittnat om en kaotisk situation på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna inom Region Uppsala, har flertalet gånger påpekat arbetsmiljöbristerna för Arbetsmiljöverket – genom en så kallad 6:6 a-anmälan med krav på arbetsmiljöåtgärder. Sin senaste anmälan, som rör läkarnas situation på akuten och internmedicin, gjorde han i oktober förra året. Där begärde han bland annat omedelbara insatser för att patienter inte ska vårdas i korridorer.

– Det saknas vårdplatser vilket innebär överbeläggningar. Det innebär i sin tur en stressig arbetsmiljö som leder till ohälsa hos personalen, säger Knut Bodin.

Men skyddombudet är inte nöjd med arbetsgivarens agerande och har vänt sig till Arbetsmiljöverket ytterligare en gång, vilket Läkartidningen var först med att rapportera om. Det var i december som han skickade in en så kallad begäran till myndigheten, som kan besluta om ett föreläggande. Det betyder att Arbetsmiljöverket kan ingripa och se till att åtgärder vidtas.

– Arbetsgivaren ska agera skyndsamt, vilket de inte har gjort, säger Knut Bodin.

Verksamhetschefen: ”Har vidtagit åtgärder”

Enligt Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin vid Akademiska sjukhuset, har sektionschefen på akuten haft möte med facket och svarat Arbetsmiljöverket gällande den senaste anmälan. Sedan dess har de också vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för läkarna. 

– Utöver våra andra team på akuten har vi tillsatt ett akutläkarteam. Det innebär att vi har fler akutläkare än tidigare. Vi har också gjort om akuten till en egen sektion med en egen chef, som arbetar närmre läkarna.

I klippet ovan kan du höra facket och verksamhetschefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer