Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åtalade för Gränbymordet ställs inför rätta i dag Foto: Polisen

Tre bröder ställs inför rätta för Gränbymordet i dag

Uppdaterad
Publicerad

Med åtskilliga knivhugg, slag och sparkar ska fyra män – varav tre bröder – ha tagit livet av en man i 30-årsåldern på Levertinsgatan i Uppsalastadsdelen Gränby den 2 november förra året. I dag ställs de inför rätta för mordet.

Enligt åklagare Johan Strömbäck finns inget tydligt motiv till mordet.

Handlar det om en gänguppgörelse?

– Det kan man bara spekulera i, och det vill jag inte göra. Men det finns inga tydliga tecken på det, säger han.

Den mördade mannen var inte känd av polisen sedan tidigare. Han dog av flera knivhugg i ryggen.

Pistol hittades i källare

De fyra åtalade männen ska också ha avlossat skott på platsen, men inget av dem träffade offret. Pistolen hittades senare i ett källarutrymme i den fastighet där en av bröderna bor. Där hittades också ett parti kokain.

Utöver pistolen består bevisningen mot de åtalade männen bland annat av vittnesuppgifter. Flera boende i området såg dådet, men ingen har kunnat identifiera någon av de misstänkta mördarna – däremot finns signalement.

Vittnen har också iakttagit en bil på brottsplatsen. Bilen tillhör en av de tre bröderna, och på och i fordonet har blod hittats från mordoffret. DNA från en av de misstänkta har dessutom hittats under offrets naglar.

– Jag anser att bevisningen är bristfällig och att den inte kan fälla min klient, säger Leif Eriksson, advokat till den åtalade man som inte har släktskap med de övriga.

Leif kan inte se någon annan utgång efter rättegångens slut än att hans klient blir friad.

– Jag kanske är lite kaxig i det här, men det finns inte tillräcklig teknisk bevisning. Och han har dessutom aldrig träffat eller ens sett den man som gick bort, säger han.

Har inte sagt så mycket

De åtalade männen förnekar i polisförhör brott.

– De har inte sagt så mycket i förhören, de säger att de inte varit på brottsplatsen när mordet skedde, säger Johan Strömbäck.

Vid mordet skadades en annan man, i 20-årsåldern. Han var bekant med den mördade mannen och hade stämt träff med honom. Han har i polisförhör berättat att han tog skydd när gänget som dödade hans vän dök upp, och efter mordet ska en av dem ha rispat honom i ansiktet med en kniv. Den utredningen har lagts ned eftersom bevisningen inte räckte till åtal. Mannen har inte kunnat identifiera någon av de misstänkta.

Rättegången inleds av utrymmesskäl i Stockholms tingsrätt på onsdagsmorgonen, men förhandlingarna, som beräknas pågå i totalt ungefär 14 dagar, kommer också att hållas i Uppsala tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer