Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den pakistanske journalisten Sajid Hussains bror, Wajid Baloch (till höger), tror inte att det är särskilt sannolikt att hans bror har begått självmord. Foto: Privat

Brodern till den döde journalisten: ”Vi tror att ett brott har begåtts”

Uppdaterad
Publicerad

På första maj bekräftades att det var journalisten Sajid Hussain från Pakistan som hittats död i Fyrisån norr om Uppsala. Enligt polisen har misstankarna om att han utsatts för ett brott försvagats. Hans bror Wajid Baloch är kritisk och tror fortfarande att brodern mördats.

– Det var helt otroligt, och de mest chockerande nyheter jag fått i hela mitt liv. Det är ett stort trauma för hela familjen, skriver Wajid Baloch i ett meddelande till SVT Nyheter Uppsala.

Han är bror till den pakistanske journalisten Sajid Hussain som hittades död i Fyrisån i närheten av Ulva kvarn norr om Uppsala den 23 april. Knappt två månader tidigare, den 2 mars, var sista dagen någon hörde något ifrån Hussain.

Enligt Uppsalapolisen har misstankarna om brott försvagats, men inte avksrivits. Utredarna undersöker också om Sajid Hussain kan ha drabbats av sjukdom, en olyckshändelse eller tagit sitt eget liv.

Hans bror Wajid Baloch, som är bosatt i Pakistan, avfärdar teorin om självmord. Han tror att brodern bragts om livet.

– Dagen innan försvinnandet ringde han sin dotter. De pratade och skrattade länge. Och på morgonen dagen han försvann pratade han med sin fru. Han hade också pratat med en vän och sagt att han skulle ringa tillbaka när han kom hem till sitt nya hus. Plötsligt försvinner han, och två månader senare hittas han död i en å. Det väcker många misstankar, och vi har anledning att tro att ett brott har begåtts.

Utsattes för hot i hemlandet

Sajid Hussain rapporterade om brott mot mänskliga rättigheter som begicks i regionen Balochistan i Pakistan. Han flydde landet 2012 efter att han utsatts för flera hot. Han bodde i Oman, Förenade Arabemiraten och Uganda innan han kom till Sverige 2017. Här fick han politisk asyl och hade börjat undervisa vid Uppsala universitet.

– Han hade kämpat hårt för att komma till Sverige och just slagit sig till ro, skriver Wajid Baloch, som själv också är journalist och har pratat med flera personer som hans bror varit i kontakt med den sista tiden före försvinnandet.

– Alla är överens om att han var väldigt lycklig och såg fram emot ett liv i Sverige. Jag har också fått veta att han försökte utöka sin onlinetidning (Balochistan Times) och bokade möten för just det dagen innan han försvann.

Kämpade för mänskliga rättigheter

Wajid Baloch menar att broderns död är en stor förlust för hela provinsen Balochistan och att fler än familjen sörjer honom.

– Han var den enda kritiska rösten mot brott mot mänskliga rättigheter i Balochistan. Och hans arbete för Balochi-litteratur är oöverträffad.

Sajid Hussain hade en fru och två barn som är kvar i Pakistan.

– Allt var normalt. Allt. Han var inte olycklig i Sverige. Hans familj väntade på svar från ambassaden om att få flytta till Sverige, skriver Wajid Baloch.

Rädd för vatten

Wajid Baloch hoppas att svensk polis gör sitt yttersta för att utreda vad som hänt med hans bror.

– Jag hoppas på en transparent och noggrann utredning där de använder alla sina resurser. Att säga att de inte hittar några bevis för ett brott behöver inte betyda att ett brott inte har begåtts, skriver han och tillägger:

– Han älskade att se stränder, men vatten var det han var mest rädd för.

Enligt den åklagare som leder utredningen väntar man på att några provsvar. Efter det fattas beslut om fallet ska läggas ned eller utredas vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer