Journalisten Sajid Hussain försvann från Uppsala 2 mars. I förra veckan hittades han död norr om stan. Foto: Privat

Försvunnen journalist hittad död norr om Uppsala: ”Chockerande nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Kroppen som i förra veckan påträffades vid Ulva kvarn är den försvunne journalisten Sajid Hussain, bekräftar polisen.

I förra veckan larmades polisen till Ulva kvarn där en död person påträffats i ån. Kroppen har nu identifierats som den försvunne pakistanske journalisten Sajid Hussain. Anhöriga är underrättade.

39-årige Sajid Hussain bodde i Sverige sedan 2017 och fick politisk asyl året därpå. Dessförinnan hade han för nyhetssidan Balochistan Times rapporterat om korruption och mänskliga rättigheter i Pakistan.

”Chockerande nyheter”

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, har följt försvinnandet.

– Jag har varit i kontakt med hans bror som berättade att Sajid hade hittats, och det var chockerande nyheter. Jag hoppades in i det sista att han skulle hittas levande. Nu hoppas jag att polisen går till botten med vad som hänt, säger han till SVT.

Brottsmisstanken har minskat

Sedan januari var Sajid Hussain inskriven vid Uppsala universitet, där han även arbetade som lärare. I början av mars anmälde en av hans kollegor på universitet honom försvunnen och en förundersökning inleddes.

Den utredningen, som leds av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, pågår fortfarande. När kroppen hittades inleddes en förundersökning om mord eller dråp, bland annat för att kunna genomföra oduktion. Enligt polisen har obduktionen ”medfört att misstanke om brott har minskat”, men utredningen fortsätter ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer