Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den pakistanska journalisten Sajid Hussain. I klippet hörs Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige. Foto: Privat

Journalisten Sajid Hussain försvunnen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Den pakistanska journalisten Sajid Hussain, som har bott i Sverige sedan han fick politisk asyl här 2017, har varit spårlöst försvunnen sedan 2 mars.
– Det första vi tänker på är att Pakistans säkerhetstjänst kan vara inblandad. I det här läget går det inte att utesluta att försvinnandet är kopplat till hans arbete, säger Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser till Aftonbladet.

Det har gått drygt en månad sedan någon hörde något från Sajid Hussain. Hussain bodde sedan några månader tillbaka i en lägenhet i Akalla i Stockholm tillsammans med sin vän Abdul Malik. Men den 2 mars tog Hussain avsked av sin vän för att ta tåget till Uppsala där han skulle flytta in i ett nytt studentboende.

– Han tog sina väskor och lämnade lägenheten. Allt var som vanligt. Han var på gott humör och glad över sitt nya boende, säger Abdul Malik till Aftonbladet.

De talades vid över telefon en gång efter det, men därefter har varken Hussains vänner eller hans fru, som bor kvar i Pakistan, hört något från honom.

– Vi är oroliga för hans säkerhet och välmående. Det är väldigt ovanligt för en journalist som Hussain att åka någonstans utan att meddela oss, säger hans fru Shahnaz Baloch till Al Jazeera.

Flydde från Pakistan 2012

Journalisten Sajid Hussain flydde från den pakistanska provinsen Baluchistan år 2012. Några år senare, 2017, fick han politisk asyl i Sverige och har sedan dess både studerat och undervisat vid Institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet.

2015 grundade Hussain nättidningen Balochistan times som fokuserar på brott mot mänskliga rättigheter och korruption i Baluchistan. Enligt Reportrar utan gränser kan hans journalistiska arbete vara orsaken till hans försvinnande.

– Om du frågar dig vem som har intresse av att tysta en kritisk pakistansk journalist är det svar om kommer först till hands den pakistanska underrättelsetjänsten. Många av de artiklar som Sajid Hussain publicerade gick över den gräns som militären i Islamabad satt upp för vad den kan tillåta, säger Daniel Bastard på internationella Reportrar utan gränser.

Misstänkt pakistansk inblandning

Även svenska Reportrar utan gränser menar att det finns skäl att misstänka inblandning från pakistanskt håll.

– Våra kollegor i Paris har uppgifter om att pakistanska säkerhetstjänsten har en lista på journalister som man övervakar utomlands. Om Sajid Hussain är med på den listan och har blivit hotad på grund av sitt jobb, vet vi inte. Men globalt kan vi se att det finns en risk och sannolikhet för det, säger Erik Halkjaer till Kulturnyheterna.

Sajid Hussain är anmäld försvunnen hos polisen och Missing people sedan den 5 mars. Polisen har inlett en förundersökning om fallet men vill enligt Aftonbladet inte uttala sig närmare om detaljer på grund av rådande sekretess kring fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer