Familjen Garcia-Hausmann var några av dem som lockats till Ulleråkerområdet för att gifta sig i dag. Roberto och Eila gifte sig med barnen Valeria och Iker som vittnen. Foto: SVT

Bröllopsyra i Uppsala – många sa ”ja” på drop in

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den grönskade Solglimtsparken i Uppsala radar finklädda par upp sig för att få vigas. För första gången är kommunen med och ordnar drop in-vigsel – på självaste midsommarafton.

Midsommarfirandet nere i Hospitalträdgården i Ulleråkerområdet har precis börjat med dans och lekar, men vid vigselplatsen råder en lite mer dämpad och allvarlig stämning.

Roberto Garcia och Eila Brandeker Hausmann har precis sagt ja till varandra.

– Äntligen, det var dags, utbrister Roberto Garcia.

Zigrid Panther och Per Bengtsson har också passat på att bli man och hustru. På ett ganska spontant sätt.

– Vi bestämde oss i går, men vi hade papprena i ordning för vi hade ändå tänkt gifta oss i sommar, säger Zigrid Panther.

Lars-Erik Helander och Emma Larsson tycker inte om att planera saker i förväg.

– Så då kändes det här bra, säger Emma Larsson.

”Lite speciellt”

På plats fanns både Svenska kyrkan och Uppsala kommun, så att paren kunde välja mellan borgerlig eller kyrklig vigsel. Och allt fler väljer att gifta sig så här – i mindre skala och spontant.

Men Peter Nordgren, vigselförrättare i över 30 år, har aldrig varit med om drop in-vigslar förut.

– Nej, det är ju lite speciellt – jag har varit ute en massa och till exempel vigt folk i luftballonger, men inte så här. Det känns lite extra kul när det är en så fin dag också.

Se bröllopsyran och hör paren berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.