Budet från Uppsalahem: Nära 10 procents höjning av hyrorna

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalahem vill höja hyrorna med 9,65 procent från 1 januari 2023. Det enligt Hyresgästföreningen i Uppsala.

– Vi kan omöjligen acceptera detta, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen menar Uppsalahem att orsaken är bland annat inflation, taxor, räntor och underhållskostnader åren 2020 – 2022 motiverar behovet.

Hyresgästföreningen är starkt kritiskt och anser att budet innebär att hyresgästerna skulle ta hela smällen för detta.

Samtidigt som Uppsalahem av dem uppfattas vilja ha bibehållen vinst ”trots att vi befinner oss i en exceptionell situation och många människor, inklusive hyresgäster, kämpar med att få ihop sin vardagsekonomi”.

– Vi har förståelse för att bolagets kostnader har ökat men kostnadsökningen kan rimligen inte tillfullo hamna i hyresgästernas knä, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i pressmeddelandet.

Enligt Mattias Tegefjord, VD för Uppsalahem, utgår kravet på 9,65 procents hyreshöjning från det exceptionella ekonomiska läget med hög inflation.

– Vi har en dramatisk konstadsökning på alla fronter – och den kostnadsökningen är egentligen högre än vårt yrkande. Kostnaderna för till exempel värme, avlopp, el, vatten och avfall har stigit med 17 procent det senaste året – så det är ett tufft kostnadstryck. Och vi måste föra vidare en del av det trycket till hyresgästerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.