Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bussar som inte får plats, och gångare och cyklister som klämmer sig in mellan fordon. Trafiksituationen vid resecentrum är inte optimal, anser flera bussbolag som trafikerar resecentrum. Foto: SVT

Bussbolag slår larm om Resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag sker tillbud med fotgängare och cyklister. Det menar sex bussbolag som trafikerar Resecentrum i Uppsala. I ett brev till trafikansvariga lyfter de flera problem och efterlyser åtgärder.

Bara bussjätten Nobina har sedan årsskiftet noterat cirka 70 kollisioner mellan bussar och mellan bussar och fasta föremål. Även Håkan Larsson, vd för Kristian Larssons busstrafik, kan intyga om incidenter.

– Vid ett tillfälle blev vår buss påkörd bakifrån. Rutan trycktes in och det var glas i hela bussen. Som tur var satt ingen längst bak vid det här tillfället.

Med tanke på allt som hänt kände Håkan Larsson, och flera andra bussföreträdare, att de måste agera. Därför skickade man nyligen ett gemensamt brev riktat till ansvariga för trafiken. Dels handlar det om att göra det tydligt för fotgängare och cyklister hur de ska ta sig fram på området, dels finns förslag om om att flytta en del av busstrafiken från den västra sidan om Resecentrum till den östra, till Stationsgatan.

Försöker vara lyhörda

Stefan Adolfsson är trafikchef vid Region Uppsala. Han är medveten om situationen och menar att man så långt det går försöker att gå bussbolagen till mötes.

Ett förslag från Kristian Larssons busstrafik är att flytta en del trafik från den västra sidan till den östra; alltså lägga mer av trafiken på Stationsgatan. Kan du tänka dig det?

– Det är en sak som vi mycket väl skulle kunna titta på, men vi måste också ta hänsyn till resenärernas åtkomst till bussarna.

Resecentrum behöver byggas om

Stefan Adolfsson medger att ett växande Uppsala ökar trycket på Resecentrum. Och utmaningar saknas inte.

– I förlängningen måste Resecentrum göras om som gör att det finns fler och bättre förutsättningar för den trafiken som vi behöver.

I klippet ovan kan du kolla in hur det ser ut vid Resecentrum i rusningstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer