Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Byggandet av bussdepån i Fyrislund har dragit ut på tiden, och det har kostat miljoner Foto: SVT

Bygge försenas – Regionen kräver konsult på mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Den nya stadsbussdepån i Fyrislund är försenad – en dyr försening. Nu förbereder Region Uppsala sig för sin största skadeståndsprocess någonsin. Generalkonsulten kommer att krävas på många miljoner kronor.

Jätteprojektet i Uppsalas sydöstra utkant har en investeringskostnad på 850 miljoner kronor. Depån blir 11 000 kvadratmeter och rymmer verkstads- och administrationsbyggnad, servicehall, förrådsbyggnad och en gasbyggnad.

Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör vid Region Uppsala.

Ett stort projekt. Som också har kantats av stora problem.

Enligt byggherren Fastighet och service vid Region Uppsala har generalkonsulten WSP inte levererat ritningar enligt förväntningar och överenskommelser. Underlaget till underentreprenören har försenats och vissa av de som skickats har varit så undermåliga att de varit direkt farliga att använda, enligt Region Uppsala.

– Det är som att ha en orienteringstävling och säga till deltagarna att vid skogsdungen får ni kartan, men väl där så finns det inga kartor, säger förvaltningsdirektör Thomas Thunblom vid Region Uppsala.

Försening som kostar

Byggnaden skulle vara färdig i somras, men det är den inte. Mycket av installationsarbetena återstår och inflyttning väntas ske först till sommaren 2020. Och det kostar Region Uppsala redan nu då byggaren skickat fakuror för ett stillastående bygge. Maskiner, personal, byggbodar med mera kostar oavsett.

Fönstermontage vid nya stadsbussdepån i Fyrislund. Till sommaren rullar bussarna in.

Bygget är budgeterat till att kosta 850 miljoner  kronor, men det kommer slutnotan inte landa på. Det handlar om en fördyring i mångmiljonklassen.

Fördyring på över 100 miljoner

Hur mycket förseningarna kostat Region Uppsala är oklart, och det kommer att räknas på det under oktober månad. Men enligt vad SVT erfar rör det sig om en summa en bra bit över 100 miljoner kronor.

SVT Nyheter Uppsala har sökt representanter för WSP, som förra året omsatte flera miljarder kronor, både lokalt i Uppsala och nationellt. Vi har velat höra deras åsikt om försenade leveranser och kommande mångmiljonkrav.

I ett SMS från företaget så står det att ”vi kan tyvärr inte kommentera detaljer i detta projekt”.

– Jag tror inte att skattebetalarna i Uppsala län uppfattar det här som detaljer, säger Thomas Thunblom.

Det här kan sluta med en rättslig process?

– Jag utesluter ingenting.

Stadsbussdepå flyttar från stan

Visa

Region Uppsala har gett byggentreprenören HENT i uppdrag att bygga Uppsalas nya stadsbussdepå i Fyrislund. Projektet är budgerat att kosta 850 miljoner kronor. Projektet omfattar cirka 11 000 kvadratmeter byggnadsarea och 62 000 kvadratmeter markarbeten fördelat på verkstads- och administrationsbyggnad, servicehall (inkl tvätthall), förrådsbyggnad, gasbyggnad samt 180 rampplatser för uppställning av bussar. Depån väntas kunna börja användas nästa sommar. I dag ligger Uppsalas stadsbussdepå mitt i Uppsala.

Källa: Byggbolaget HENT och Region Uppsala

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer