Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En förare i stadsbusstrafiken i Uppsala skadades i samband med en biljettkontroll. Händelsen är polisanmäld. I klippet berättar marknadschefen Nikodemus Kyhlén på Region Uppsala om stämningen mellan kontrollanter och bussförare. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kontrollanter krävde biljett av busschaufför på väg till jobbet – tumult uppstod

Uppdaterad
Publicerad

En biljettkontroll av en busschaufför på en av stadsbussarna i juni slutade med att föraren fick uppsöka sjukhus. Under juni månad har det inträffat flera incidenter mellan kontrollanter och förare, enligt rapporter från Avarn security som sköter biljettkontrollen.

På bussen ska det ha funnits flera kontrollanter och väktare, och det är när de ska kontrollera en uniformsklädd förare på väg till sitt arbetspass som tumult uppstår. Händelsen inträffade i sommar, strax innan Gamla Uppsala buss och fackförbundet Kommunal kommit överens om att förare i anslutning till sina arbetspass ska kunna åka gratis mellan tre tjänsteställen i Uppsala.

I ett mejl till SVT Nyheter Uppsala bekräftar Peter Andersson, personalchef på Gamla Uppsala buss, att det efter händelsen har gjorts en arbetsskadeanmälan, och att föraren polisanmält det inträffade.

”Vi har efter begäran lämnat ut filmen från bussens kamerasystem till polisen”, skriver Peter Andersson i ett mejl.

Robin Melander är regionchef på Avarn security som utför biljettkontrollerna. Han vill inte ställa upp på en inspelad interjvu men kommenterar så här i ett mejl: ”Vad som eventuellt hänt efter en diskussion med vår personal kan jag inte uttala mig om. Vi har ingen rapport om att vi behövt gripa/använda våld mot någon bussförare och jag känner inte till någon polisanmälan eller liknande.”

Flera incidenter på bussarna

Händelsen är en i raden på exempel på incidenter mellan förare och biljettkontrollanter under juni månad, det framgår av flera rapporter som SVT har tagit del av. Den 7 juni rapporterades ett tiotal ”händelser med förare”. Det handlar om allt ifrån att kontrollanter inte har släppts på, till att förare har varit otrevliga och aggressiva i tonen. Inte sällan har hätska diskussioner förts inför resenärer.

Från fackligt håll tar man avstånd från allt beteende som hindrar eller på annat sätt påverkar biljettkontrollanternas arbete negativt.

I klippet berättar Marknadschefen om stämningen mellan förare och kontrollanter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer