Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Skovgaard, VD för Gamla Uppsala Buss, berätta om beslutet i klippet. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Vändningen: Bussförare slipper böter på stadsbussarna

Publicerad

Hundratals bussförare i Uppsala gick ihop i protest mot att flera förare blivit bötfällda när de åkt buss utan biljett i anslutning till sina arbetspass.

Nu har arbetsgivaren Gamla Uppsala Buss vänt i frågan – framöver åker busschaufförerna gratis.

Totalt fjorton bussförare har den senaste tiden bötfällts på bussen – de flesta på väg till och från depån i Fyrislund. Det här fick fackförbundet Kommunal att starta en namninsamling i protest, något som verkar ha gett resultat.

Häromdagen kom beskedet att Kommunal och Gamla Uppsala Buss kommit överens om att chaufförerna från och med den 22 juni får åka gratis i samband med arbetspassen.

– Vi fick möjligheten att få till en bättre lösning än vi själva hade, säger Jonas Skovgaard, VD på Gamla Uppsala Buss.

Förarna kommer nu att få åka gratis mellan tjänsteställena i Gränby, Fjalar och Fyrislund.

Förarna nöjda

Jafar Sarehkhani, skyddsombud för Kommunal, säger att förarna är nöjda med beslutet.

– Det är många förare som har nytta av den här överenskommelsen. Vinnarna i det här konceptet är de som bor utanför Uppsala och börjar och slutar på depån.

Farthinder i Rosendal

Ett annat krav som Kommunal ställt å förarnas vägnar är att Uppsala kommun tar bort sju av elva av farthinder i Rosendal, bland annat eftersom de orsakat rygg- och axelsmärtor hos förarna. Även här möts deras önskemål.

– Det är väl ett extremt fall i Uppsala när man har närmare elva farthinder på en kilometer. Det dröjde en stund men nu har vi fått till en lösning där sex av dem tas bort, säger Jonas Skovgaard.

Hör Jonas Skovgaard och Jafar Sarehkhani prata om beslutet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.