Elva farthinder på en kilometer – nu ryter bussförarna i Rosendal ifrån: ”Helt absurt”

Publicerad

Bussförare vid Gamla Uppsala buss vill att mer än häften farthindren i stadsdelen Rosendal tas bort. De anser att elva farthinder på en kilometer är omotiverat.

– Sju av de elva hindren är helt onödiga, säger Jafar Sarehkhani, skyddsombud Kommunal.

Elva farthinder finns utplacerade på en kilometerlång sträcka genom den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala. Enligt skyddsombudet passerar bussarna farthindren i Rosendal sammanlagt 7 000 gånger på ett dygn.

Omotiverat, tycker skyddsombudet som menar att det leder till såväl förseningar i tidtabeller, som miljöpåverkan och inte minst fysiska problem för förare.

– Vissa medarbetare har upplevt ont i ryggen och axlarna efter sina arbetspass, kommunen borde ha pratat med oss på förhand, säger Jafar Sarehkhani, skyddsombud Kommunal.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Skyddsombudet har har å förarnas vägnar gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket i syfte att få kommunen att ta bort majoriteten av farthindren.

Samtidigt menar kommunen att farthindren har installerats enligt lagen men att det handlar om en pågående konstruktion som ännu inte är färdig.   

– Det kan innebära att farthindren inte är som de kommer att vara i slutänden, säger Tove Västibacken.

I mitten av mars kommer de berörda parterna att mötas för att diskutera frågan.

Se hur en tur kan se ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.