Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”David” har fått fast cirka 3 000 butikstjuvar. Att ta någon varje pass är hans målsättning. Mer om hur det är att jobba som butikskontrollant i klippet. Foto: SVT

Stölderna i butiker ökar – butikskontrollanten David har tagit 2 800 tjuvar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Stölderna i butiker ökar enligt säkerhetsbranschen. SVT har skuggat ”David” som snart jobbat i 30 år med att spana efter kunder som inte har för avsikt att betala för kött, kläder eller kosmetika i Uppsalas butiker. I takt med att det ekonomiska läget försämras befarar han att stölderna blir ännu fler.

Enligt branschorganisationen Säkerhetsföretagen har brott, bland annat stölder, i butiker ökat de senaste åren.

– Vi ser att ökningen har eskalerat, säger Li Jansson, bransch och näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen.

Det i sin tur leder till att efterfrågan på butikskontrollanter ökat enligt branschorganisationen.

– Stölder, snatterier och olika sorters brott i butiksmiljöer ökar vilket lett till ett stort ökat behov av butikskontrollanter och väktare, säger Li Jansson.

”Skulle vara vilda västern”

– Om inte vi fanns skulle det vara ”vilda västern” i en del butiker. Om det var fritt fram skulle fler ta chansen att stjäla, säger David som egentligen heter något annat.

Han rör sig självsäkert i den stora gången i stormarknaden. Stannar till och synar ett plagg. Men mest går huvudet fram och tillbaka. Blicken är fokuserad.

– Jag är bra på det jag gör, det är väl en anledning till att jag är kvar i yrket. Men jag gillar också att hjälpa butikerna. Räknade på det häromdagen och snart är jag uppe i 3 000 ingripanden.

Befarar ytterligare ökning

David befarar att vi kommer att få se fler stölder med en djupare lågkonjunktur i sikte.

– Jag har fått det som förklaring av några som vi har tagit.

I videon: Häng med butikskontrollanten David – det händer när han slår till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.