• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Hall Frydman är inte fredad från stölder. Glidmedel, kondomer och dildos stjäls från hennes butik i Uppsala. Hör henne berätta mer i klippet.

Butiksägaren Frida har anmält hundratals stölder – bara en tjuv har dömts

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde butik uppger att de den senaste tiden utsatts för brott. Det visar siffror från intresseorganisationen Svensk handel. Men av dem som drabbas är det bara knappt hälften som anmäler.

Två viktiga orsaker, enligt de trygghetsundersökningar som görs av Svensk handel, är att anmälningar tar lång tid och att de sällan leder till åtal.

– Det krävs mer resurser och att handlarnas rop på hjälp tas på allvar, säger Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk handel.

– Jag förstår att man ger upp när inget händer, säger butiksägaren Frida Hall Frydman.

Har anmält hundratals gånger

Hon driver i dag butiken Lustgården i Uppsala och uppger att hon under de senaste 20 åren anmält stölder ett par hundra gånger. Bara en gång har det lett till rättegång. Men att inte anmäla ser hon inte som ett alternativ.

– Jag vill att att unga skiter på sig så att de inte vågar göra om det. Sen vill jag att polisen ska få in statistiken.

Enligt Svensk handel stjäls det för cirka 8,5 miljarder kronor i butiker varje år, vilket i slutändan leder till högre priser för konsumenterna.

Klippet: Polisen om butiksstölderna: ”Bör prioriteras”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.