Andreas Glandberger skulle hellre bo i stan med sin son. Foto: TT/SVT

Byggboom i Uppsala – men höga hyror får kritik

Publicerad

Uppsala ligger på topplistan över antalet färdigbyggda bostäder hittills i år. Men nyproducerade hyresrätter är oåtkomliga för vissa länsbor.

Över 1200 bostäder har blivit färdiga hittills i år i Uppsala kommun, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Det är tredje flest räknat på alla Sveriges kommuner. Samtidigt riktar länsbor kritik mot kostnaden på nyproducerade hyresrätter.

I våras träffade SVT Nyheter Uppsala den ensamstående pappan Andreas Glandberger. Då bodde han med sin son i en friggebod och frågade sig vilka allmännyttan egentligen bygger för. Efter tio månader där hjälpte sedan en vän att hitta en nya bostad utanför Uppsala.

#BOSTADSÖKES

Läs mer: Fast jobb och tio år i kö – ingen bostad

– Det idealiska med tanke på pendling till jobb och skola hade varit att få en lägenhet i Uppsala. Men vi är glada att vi har tak över huvudet och att vi har vårt eget nu. Men om möjligheten skulle finnas hade vi givetvis hellre bott i stan, säger Andreas Glandberger som tycker att allmännyttan borde bygga fler bostäder med enklare standard.

– Jag skulle vilja se att man byggde för, så att säga, vanligt folk. För dem som inte har de stora inkomsterna och som är ensamstående, säger Andreas Glandberger.

”Har full förståelse”

Skenande markkostnader och en efterfrågan som är större än utbudet gör det dyrt att bygga nytt, enligt allmännyttiga Uppsalahem.

– Det behövs byggas massor med lägenheter och det ganska snabbt. Även om de nya lägenheterna blir dyra så generar det i någon form av flyttkedja. Men jag har full förståelse för att alla inte har råd att bo på våra nyproducerade hyror, säger Stefan Sandberg, vd för Uppsalahem.

Uppsalahem letar sätt att hindra kostnadsutvecklingen, uppger vd Stefan Sandberg. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Enligt vd:n letar det kommunala bolaget efter vägar att sänka byggkostnader, och i förlängningen hyreskostnader.

– När vi ser över alla våra kommande projekt tittar vi på var i kommunen vi kan bygga till en enklare standard. Då handlar det kanske mer om utseende och form. Sen finns det olika regelverk och normer att vi ska ha en viss funktion för våra bostäder. Det kan handla om att det ska vara en viss storlek på badrum och ett maxtak för ljudnivå. Och vi måste förhålla oss till reglerna, oavsett om man tycker det är knasigt eller inte, säger Stefan Sandberg.

Så mycket kostar allmännyttans nya hyresrätter

* Kåbo, Döbelnsgatan: 3 rum och kök, 70,5 kvm, 10.380,50 kronor/månad

* Berthåga, Opalen: 3 rum och kök, 77,5 kvm, 11.734 kronor/månad

* Berthåga, Citrinen: 3 rum och kök, 72 kvm, 10.606,50 kronor/månad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet