Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det som krävs är breda politiska överenskommelser för rädda byggsektorn”. I klippet berättar Tomas Stavbom om hur byggkrisen kan motverkas. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så slår byggkrisen mot Uppsala län: ”Inga vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Uteblivna intäkter på över 40 miljarder kronor. Det väntar byggsektorn i Uppsala län, enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare. Konsekvensen kan bli varsel och konkurs.

– Det finns bara förlorare i det här, säger Tomas Stavbom, regionchef Stockholms Handelskammare i Uppsala län.

Bostadsbyggandet minskar, konkurserna ökar och på sikt riskerar hela samhället att påverkas.

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Den direkta effekten blir att människor förlorar sina jobb. Men det kommer också bli svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Tomas Stavbom.

Ny alarmerande rapport

I en ny rapport har Stockholms Handelskammare räknat på konsekvenserna av byggkrisen. Fram till 2030 riskerar produktionsbortfallet att bli mellan 20,3 och 40,4 miljarder kronor i Uppsala län. Det innebär uteblivna investeringar, uppdrag och affärer som gör att företagen går miste om intäkter.

Hur mycket är då 40,4 miljarder? Det motsvarar budgeten för Region Uppsala och Uppsala kommun under ett år, plus de planerade investeringarna i Enköpings kommun de närmaste tio åren.

Sett över hela Stockholm-Uppsalaregionen kan motsvarande siffra bli 343 miljarder kronor.

– Det är en tuff period som väntar framöver. Många företag har redan varslat hälften av sin personal och det kommer tyvärr att bli värre, säger Tomas Stavbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet