Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kunde hålla näsan över vattnet till förra året” – hör Andreas Olsson som driver målerifirma i Uppsala. Foto: TT/SVT

Varselvåg på målerifirma i Uppsala: ”Personalen är som ens familj”

Uppdaterad
Publicerad

En hög inflation, skenande byggkostnader och snabbt stigande räntor har gjort att det råder en bitande kyla på svensk bygg- och fastighetsmarknad.

Anrika företaget Alfred Holm i Uppsala har känt av snålblåsten – på målerisidan har tio av fjorton anställda varslats.

– Vi kämpar allt vi kan för att kunna få tillbaks dem så fort som möjligt och återanställa dem. Men just nu är det svårt att säga hur det ser ut, säger Andreas Olsson vd för och delägare i Alfred Holm.

Och på stadshuset i Uppsala har de tuffare tiderna inte gått obemärkt förbi.

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Snart kommer vi inte ha kvar några byggkranar här i Uppsala. Det kommer stå still, säger Anna Johansson Dahl (V), vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Vad kan kommunen göra för att underlätta för företagen som drabbas?

– Man önskar att vi kunde göra mer, men vi gör så mycket vi kan just nu. Som sagt, vi jobbar på många fronter och det behövs som sagt nationella beslut för att kunna ta större steg framåt.

Konkurserna rusar

Tvärniten i byggandet märks också i antalet konkurser i byggbranschen, som under januari månad 2024 var dubbelt så många som det genomsnittliga antalet konkurser per månad under de senaste 10–15 åren.

Byggbranschen har också haft bra tider, vad gjorde ni på Alfred Holm för att förbereda er inför en kris som denna? Sparade ni undan pengar?

– Vi är vana vid upp- och nedgångar mer eller mindre. Så man sparar i ladorna som man säger, ganska mycket. Men jag tror att det ekar väldigt tomt på många håll nu, säger Andreas Olsson.

Vad är varsel?

Varsel betyder att en arbetsgivare förvarnar om att flera anställningar kanske kommer avslutas.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet