Olle Romlin (C), ledamot i utbildningsnämnden.

Centerpartiet om skolans provavgift: Kommunen bör betala

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet ställer sig på IB-elevernas sida och kräver att Uppsala kommun står för slutproven som inte blev av i våras. 75 elever är berörda och som mest handlar det om att skjuta till 400 000 kronor, om alla betyg ska prövas på nytt.

Coronapandemin ställde in många examinationstillfällen förra läsåret: nationella prov och  högskoleprov. Även eleverna på Katedralskolan som gick International Baccalaureate (IB) fick se sina slutprov ställas in. Ett beslut som inte skolan själ styrde över – det var ett beslut som togs av organisationen bakom den internationella utbildningen.

Trots att eleverna prövats på andra grunder, så vill nu Centerpartiet i Uppsala att eleverna som gick ut i våras ska få göra slutproven gratis i höst.

Ska få visa sitt bästa

– För oss handlar det här om likvärdiga villkor för IB-eleverna jämfört med alla andra elever i gymnasieskolan; att de faktiskt få visa det bästa man kan, säger Olle Romlin (C), ledamot i utbildningsnämnden.

Under torsdagen, på utbildningsnämndens arbetsutskott lämnar Centerpartiet in ett så kallat initiativärende med målet att nämnden tar upp frågan och beslutar att alla IB-elever som vill ska få göra slutprovet gratis i höst.

Klippet: Därför vill C ”sponsra” IB-elevernas slutprov:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.