Missnöjda. Tidigare eleverna Tyra Hurtigh Grabe coh Ebba Westermark är kritiska till att de mot betalning kan få göra proven, som ett normalt år varit gratis. Foto: SVT

Gymnasieelever får betala för försenade prov: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

IB-eleverna som gick ut Katedralskolan är på krigsstigen. Slutproven som ställdes in på grund av coronapandemin i våras ska de nu få göra om – mot betalning. Och det handlar om tusentals kronor.

International Baccalaureate (IB) är en eftertraktad statusutbildning på gymnasieskolan Katedralskolan i Uppsala. Ett normalt år gör avgångsklasserna slutprov i en rad ämnen, ett slutprov som enligt flera elever som SVT pratat med är starkt betygsgrundande och en viktig del av utbildningen.

Terminerna fram till proven ses som en lång förberedelse. Men årets slutprov sattes på vänt på grund av coronapandemin. De kunde helt enkelt inte genomföras på grund av de då rådande restriktionerna.

Nya provtillfällen har nu erbjudits eleverna i november. Men den skillnaden att de ska betala dem själva – flera tusen kronor beroende hur många prov som ska göras.

– Det känns väldigt orättvist att man nu ska behöva betala för det man har blivit lovad, säger eleven Ebba Westermark.

”Betalar normalt för omprov”

Björn Swartling är programrektor vid Katedralskolan. Han säger att andra skolor i Sverige gör på liknade sätt.

– Efter att man tagit studenten och fått sitt slutbetyg, så betalar man normalt för ett omprov, säger Björn Swartling.

Men hur kan du säga att det är ett omprov när de inte fått göra provet?

– De har fått betyg och allt efter det är omprov.

Tyra Hurtigh Grabe känner sig lurad av skolan.

– Jag anser skolan har kastat oss under bussen, säger Tyra Hurtigh Grabe.

Klippet: Hör elevernas missnöje och rektorns försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.