Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige i dag. Varje år får 10.000 män beskedet att de drabbats. Det finns flera olika typer av behandlingar beroende på om cancern har spridits och bildat metastaser i kroppen.
Bedöma metastaser
Professor Anna Orlova vid Uppsala universitet forskar om att bedöma metastaser som bildas om cancern spridits, och bedöma hur de ska behandlas. Hon är en av dem får ta del av forskningsstödet, och har fått en donation på en miljon kronor per år under tre års tid för att bedriva sin forskning.
– Jag känner mig väldigt tacksam, det här betyder väldigt mycket för mig och min forskningsgrupp. Med våra nya pengar ska vi försöka förbättra diagnostiken och behandlingen av prostatacancer, säger Anna Orlova till SVT Uppsala.
Stor utmaning inom cancerforskning
Årets utdelning är en rekordutdelning på 454 miljoner kronor som går till 502 olika forskningsprojekt. Fördelningen av anslaget sker i nationell konkurrens, vilket innebär att alla forskningprojekt konkurrerar mot varandra, oavsett cancerform.
– En av de största utmaningarna inom cancerforskningen gäller cancercellernas förmåga att sprida sig i kroppen. I detta projekt prövas innovativa metoder att spåra metastasering, och är en viktigt förutsättning för att förbättra behandlingen, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Vad är prostatacancer?
Sveriges vanligaste cancerform
10.440 män fick diagnosen 2015.
Drabbar främst äldre män
Symtom kan vara att man behöver kissa ofta, har svag urinstråle och blod i urinen.
Källa: Vårdguiden