Forskning om prostatacancer är ett av de projekt vid Uppsala universitet som får pengar av Cancerfonden. Foto: TT

Cancerfonden delar ut 62 miljoner till Uppsala universitet

Uppdaterad
Publicerad

Cancerfonden gör en rekordstor utdelning till cancerforskning, 454 miljoner kronor, varav 62 miljoner går till Uppsala universitet. Ett av de forskningsprojekt som tilldelas pengar handlar om prostatacancer.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige i dag. Varje år får 10.000 män beskedet att de drabbats. Det finns flera olika typer av behandlingar beroende på om cancern har spridits och bildat metastaser i kroppen.

Bedöma metastaser

Professor Anna Orlova vid Uppsala universitet forskar om att bedöma metastaser som bildas om cancern spridits, och bedöma hur de ska behandlas. Hon är en av dem får ta del av forskningsstödet, och har fått en donation på en miljon kronor per år under tre års tid för att bedriva sin forskning.

– Jag känner mig väldigt tacksam, det här betyder väldigt mycket för mig och min forskningsgrupp. Med våra nya pengar ska vi försöka förbättra diagnostiken och behandlingen av prostatacancer, säger Anna Orlova till SVT Uppsala.

Stor utmaning inom cancerforskning

Årets utdelning är en rekordutdelning på 454 miljoner kronor som går till 502 olika forskningsprojekt.  Fördelningen av anslaget sker i nationell konkurrens, vilket innebär att alla forskningprojekt konkurrerar mot varandra, oavsett cancerform.

– En av de största utmaningarna inom cancerforskningen gäller cancercellernas förmåga att sprida sig i kroppen. I detta projekt prövas innovativa metoder att spåra metastasering, och är en viktigt förutsättning för att förbättra behandlingen, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Sveriges vanligaste cancerform

10.440 män fick diagnosen 2015.

Drabbar främst äldre män

Symtom kan vara att man behöver kissa ofta, har svag urinstråle och blod i urinen.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.