Foto: TT

Cancersjuk pojke överdoserades på Akademiska sjukhuset

Publicerad

Enligt föräldern till en cancersjuk pojke ska han ha utsatts för flera allvarliga vårdmissar på barnonkologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En av missarna handlar om att pojken överdoserats tiofaldigt.

Det är en av pojkens föräldrar som anmält barnonkologen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Föräldern har anmält sex olika händelser, som hen menar har inneburit risk för allvarlig vårdskada.

IVO konstaterar att en röntgenundersökning som pojken fick genomgå flera gånger under en och samma dag, var plågsam för honom. Den utdragna röntgenundersöken ledde dessutom till att ett benmärgsprov försenades.

Överdoserades

Vid ett annat tillfälle överdoserades pojken med en tio gånger så hög dos av ett läkemedel än vad som var avsett. Händelsen Lex Maria-anmäldes och enligt IVO-anmälan planerar sjukhuset att vidta åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden.

IVO kritiserar också brister i kommunikationen med pojkens anhöriga, och i delar av journalföringen.

Oense om felen

Men i flera av fallen är föräldern och IVO oense. Medan föräldern anser att allvarliga fel har begått i flera fall, står IVO fast i sin bedömning om att vårdgivaren agerat korrekt.

Det handlar bland annat om att pojken ska ha utsatts för för höga stråldoser, att fel har skett under en operation, och att pojken fått en allergisk reaktion efter ett ingrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.