Catrin Odby, 33, från Skutskär sprang på en björn i löpspåret. Foto: TT & Privat

Sprang på björn – flydde över å

Uppdaterad
Publicerad

Catrin Odby, 33, och väninnan Kristina Lindkvist, 37, såg plötsligt en hund på löprundan i Skutskär.
Trodde de. Men när ”hunden” tog ett skutt ut på vägen insåg de att det var en björn.
– Vi kastade oss i Bodaån och flydde simmandes över till andra sidan, berättar Catrin för SVT Nyheter Uppsala.

Catrin Odby, 33, från Skutskär brukar aldrig springa i spåren vid Rotskär.

– Jag springer alltid vid Näsboda. Jag visste att jag inte skulle rucka på några rutiner, säger Catrin till SVT Nyheter Uppsala.

Oförglömlig löprunda

Men ruckade på rutinerna det gjorde Catrin när väninnan Kristina Lindkvist hellre ville springa vid Rotskär. Det blev en löptur som Catrin aldrig kommer att glömma.

– Vi hade precis rundat Holmarna när vi såg något kut-aktigt i det höga gräset. ”En hund” tänkte jag. Men så hoppade den ut på stigen, och då såg vi båda att det var en björn, säger Catrin, som först berättade om mötet för Arbetarbladet.

Läs mer: Uppland kan ha fått egen björnstam

Är du säker på att det var en björn?

– Ja! Jag har pratat med jägare som säger att det förmodligen var ett vildsvin, men jag har sett vildsvin förr, och det såg inte ut så här! Den hade lång päls, var liksom lurvig. Vi var 8-10 meter ifrån, och såg klart och tydligt att det var en björn! Den var inte fullvuxen, men det gjorde oss ännu oroligare för då fanns det förmodligen en mamma i närheten tänkte vi, säger Catrin.

Vad tänkte ni när ni förstod att det var en björn?

– Det bara snurrade i huvudet, vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Vi funderade på att backa ur och ta oss samma väg tillbaka, men då var risken stor att vi skulle stöta på den igen, så vi tog oss ned mot Bodaån och sen, ja, vi flydde simmandes över till andra sidan. Jag vet inte om det var det klokaste, men så gjorde vi, berättar Catrin, som fortfarande är en aning drabbad av björnfrossa.

– Man känner sig lite mer reserverad nu. Jag kommer nog inte att springa vid Rotskär igen. Jag håller mig till Näsboda i fortsättningen. Vi pratade om att träna inför tjurruset, men nu fick vi springa björnruset istället, säger Catrin.

Björnobservation i Gårdskär

När Catrin kom hem chockad, dyblöt och lerig ringde hennes man och en vän till polisen.

– De hade skickat ut någon jägare med hund, men jag har inte hört något mer efter det, så jag vet inte alls vad som kan ha hänt med björnen.

Gillis Östling, jägare som arbetar för Älvkarleby kommun, berättar om andra björnobservationer i närheten tidigare i veckan, mellan Gårdskär och Karlholm.

– Det är ju bara en dryg mil ifrån, och det traskar en björn på mindre än ett dygn, så det skulle absolut kunna vara samma björn.

Obekräftad observation

Sebastian Olofsson, handläggare på länsstyrelsens enhet för vilt och hotade arter, har noterat björnmötet.

– Ja, jag har varit i kontakt med en person som säger sig ha träffat på björnen. Men det finns inga bilder, spår eller spillning så vi behandlar den som en obekräftad observation, säger Sebastian Olofsson till SVT Nyheter Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer