Det observeras allt fler björnar i Uppsala län. Nu ska länsstyrelsen utföra en björnspillningsinventering för att ta reda på hur björnbeståndet i länet ser ut. Foto: Anders Wiklund/TT

Uppland kan ha fått egen björnstam

Uppdaterad
Publicerad

Björnobservationerna ökar i länet. I tisdags kväll fick två väninnor fly simmandes från joggingrundan efter att man stött på vad de är säkra på var en björn.
Nu berättar Länsstyrelsen att de under hösten ska inventera hur många björnar som uppehåller sig i länet.

På torsdagen berättade SVT Nyheter Uppsala om väninnorna Catrin Odby och Kristina Lindkvist som stötte på en björn på joggingturen i centrala Skutskär.

Läs mer: SPRANG PÅ BJÖRN – FLYDDE ÖVER Å

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala och han bekräftar att antalet björnobservationer ökat i Uppland de senaste året, men än så länge finns inga konkreta bevis för att det finns en etablerad stam i Uppland.

– Vi har inte gjort någon inventering av björn i Uppland ännu. Vi har haft björnar här de senaste åren men vi vet inte hur många eller om det finns en etablerad björnstam just nu. Det vill vi försöka ta reda på till hösten då vi ska göra en björnspillningsinventering, säger Sebastian Olofsson till SVT Nyheter Uppsala.

Tar jägare till hjälp

Inventeringen går till så att länsstyrelsen skickar ut provtagningskit till jaktkretsarna runt om i Uppland som när de är ute och jagar från augusti/september ska få samla in björnspllning och skicka in till länsstyrelsen.

– När vi får in det kan vi göra DNA-analyser och förhoppningsvis se hur många björnar som uppehåller sig i länet.

Naturligt att vandra söderut

Läs mer: JÄGARE: BJÖRNJAKT I UPPLAND BLIR UNIKT

Totalt finns det omkring 3.000 björnar i Sverige varav de flesta håller sig i den norra delen av landet ner mot Dalarna och Gävleborg. Enligt Sebastian Olofsson är det inte konstigt att det vandrar björnar mot Uppsala antingen norrifrån eller västerifrån.

– Björnar har ganska stora hemområden och om björnstammen skulle öka i till exempel Gävleborg så blir det naturligt att de börjar vandra ut ur länet och expandera sig. Då är det kanske lättare för dem att expandera söderut, än norrut där det redan finns björnar etablerade.

Jakt kan bli aktuellt

Enligt länsstyrelsens rovdjursförvaltningsplan krävs det mellan tre till fem björnar i länet för att myndigheten ska se över möjligheten att bedriva förvaltning, vilket innebär att tillåta någon slags jakt.

– Men det är också beroende på om det finns tillräckligt många björnar i det mellersta förvaltningsområdet så vi inte riskerar att komma ner på minimigränserna eftersom vi också vill skydda björnen, säger Sebastian Olofsson.

Hittills i år har Länsstyrelsen fått in elva rapporter om observationer av björn. Fyra av dessa rapporter har kunnat bekräftas:

13 maj i Domarbo väster om Björklinge, spåravtryck efter en björn.

28 april i Enboda utanför Hargshamn, film + kvalitetssäkrat björnspår.

19 april i Draknäs nordväst om Östhammar, foto björnspår.

2 april i Forsmark, bekräftad björn.

Länsstyrelsen har en särskild webbsida där allmänheten kan rapportera in rovdjursobservationer i Uppsala län. Länsstyrelsen följer upp de flesta av observationerna för att kunna kontrollera och kvalitetssäkra förekomsten av stora rovdjur i länet.

Här kan du rapportera in din observation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer