Skulle det bli björnjakt i Uppland så är det en unik händelse menar jägaren Gillis Östling. Foto: TT

Upplandsjägare: Jakt på björn i Uppland blir unikt

Uppdaterad
Publicerad

En ny björnstam kan ha etablerat sig i Uppland. Om det skulle bli aktuellt med björnjakt i området framöver kommer det att bli historiskt, enligt den kommunala skyddsjägaren i Älvkarleby kommun.

Gillis Östling från Gårdskär är kommunal skyddsjägare för Älvkarleby kommun med många års erfarenhet av att jaga i länet. Han räknar med att det åtminstone finns två etablerade björnar i länet.

Läs mer: SPRANG PÅ BJÖRN – FLYDDE ÖVER Å

– Det har ju varit en del observationer de senaste åren men samtidigt så är det svårt för ovana att se skillnad på vildsvin och björnar. Vildsvin kan bli stora och kommer det en stor galt i buskarna så kan man lätt tro att det är en björn, säger han till SVT.

Eventuell jakt blir unik

Om det skulle bli konstaterat att det finns en björnstam i Uppland och det blir aktuellt med jakt framöver så är det en unik händelse, menar han.

– Jag har jagat i snart 50 år och har aldrig vetat om att det varit jakt på björn i Uppland, säger Gillis Östling och förklarar att man från jägarnas sida gärna hjälper till med inventeringen i höst.

Läs mer: UPPLAND KAN HA FÅTT EGEN BJÖRNSTAM

– Det här gör vi ofta och hjälper gärna vilthandläggarna i arbetet med att kartlägga beståndet av vilt i länet.

Inte ovanligt med björnobservationer

Under de senaste åren har björnar observerats på flera platser i norra Uppland men även i västra delarna av länet, som i Torstuna, mellan Enköping och Järlåsa, där en björn uppehöll sig under flera dagar på hösten 2015 och många människor vallfärdade till platsen för att se en skymt av björnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer