Charlie Peck om transvården: ”Familjen var det viktigaste”

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har ett nytt forskningsprojekt inletts med fokus på måendet hos patienter inom transvården. En av personerna som tidigare fått behandling är Charlie Peck.

– Det är viktigt att vi transpersoner får vara med i diskussionen om vården. Ibland känns det som att vi blir en tredje part, säger Charlie Peck.

SVT har tidigare berättat om hur Charlie Peck genomgick en hormonbehandling. Han uppmärksammades för en inspelad duett där han jämförde sig själv före och efter behandlingen.

– Det är kul att klippet gick till historien. Jag tror att det kan ha hjälpt andra transpersoner och det gör mig glad, säger Charlie Peck.

Brett spektrum

Nu berättar han vad som var viktigt för honom i behandlingen och hur transvården kan förbättras.

– Vi behöver se på kön ur ett bredare perspektiv. Idag handlar det mesta om att man är kvinna eller man och det tror jag inte alla kan identifiera sig med.

Se Charlie Peck berätta sin historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.