Foto: Fredrik Sandberg/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Chockbeskedet: Dragon Gate läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio års byggtid invigdes äntligen ett försenat Dragon Gate i augusti 2014.
Vd:n Kenny Li sparade inte på krutet. Kalle Moraeus och Ace Wilder stod för underhållningen.
Men trots den storslagna invigningen öppnades aldrig hotellet.
Och nu verkar projektet ha fått nådastöten. På hotellets sajt meddelas att man har stängt hela anläggningen. Men kort därefter dök ett nytt meddelande upp: det är sajten som läggs ned – inte hotellet.

Uppdatering: Felaktigt besked – Dragon gate läggs inte ned

2004 köptes fastigheten vid E4:an i Älvkarleby. Ny ägare var Eastern Expo Center, som hade storslagna planer för anläggningen.

Projektet döptes till Dragon Gate, och skulle bli en mötesplats för svensk och kinesisk kultur, men också en mötesplats för affärsverksamhet.

Hotell, museum, restauranger och affärer byggdes. Men projektet har kantats av problem, och hotellet har aldrig kunnat öppnas. Trots två invigningar. Den senaste invigningen skedde till tonerna av låten ”Buzy Doin' Nothin'” med artisten Ace Wilder i augusti 2014. En låt som väl beskriver utvecklingen av projektet.

Nu verkar det som att hotellet aldrig kommer att öppna.

Meddelar på hemsidan

På Dragon Gates hemsida skriver man:

”Vi har stängt ner vår anläggning och verksamhet och vi vet inte om eller när vi öppnar igen. Vi hoppas ändå att vi ses någon gång i framtiden.”

Kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby, säger till P4 Uppland, att hon inte är speciellt förvånad.

– Vi har ju sett att man gått ner i verksamhet. Man har ju bland annat i somras stängt restaurangen. Så att någonting skulle hända har i alla fall jag känt på mig, säger Marie Larsson (S) till P4 Uppland.

Tror på olycklig formulering

VD:n för Dragon Gate befinner sig enligt uppgift utomlands och SVT Nyheter Uppsala söker honom för att höra hur det ligger till med nedläggningen. Men tidigare vd:n, Erland Ågren, tror att det handlar om en olycklig formulering på hemsidan.

– Jag tror inte ett dugg på att hela verksamheten ska stängas ner. Restaurangen är tillfälligt stängd och jag tror att det handlar om det och att det formulerats fel, säger Erland Ågren.

UPPDATERING: Senare på tisdagen dök ett nytt meddelande upp på Dragon Gates hemsida: ”Vi ber om ursäkt för det konstiga meddelandet som tidigare stod här. Denna domän och hemsida raderades och vi som nya ägare av detta domännamn tänkte att det var bäst att lägga tillbaka hemsidan i sitt ursprungliga skick. En av våra anställda missuppfattade detta som att hotellet hade stängt ner vilket inte är fallet.”

SVT Nyheter Uppsala fortsätter att söka nuvarande vd:n för att ta reda på hur det ligger till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dragon Gate

Mer i ämnet