Kommunen vidtar åtgärder efter kritiken: ”Ska aldrig ske”

Uppdaterad
Publicerad

En utredning visar att kommunens handläggning av hemtjänst i Sunnersta och Gottsunda haft mycket allvarliga brister. Bland annat har handläggare tagit biståndsbeslut utan att träffa brukaren.

– Det ska aldrig ske, det är klart att vi behöver ha rutiner som täpper till så att det inte sker, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.

Utredningen visar bland annat att handläggare i vissa fall inte haft kontakt med brukare, utan enbart med anhöriga. Dessutom konstaterar man att det saknas rutiner för att fastställa brukarens identitet, samt att relevanta uppgifter saknas i dokumentationen.

Utöver det konstaterar utredaren att volymerna för de granskade biståndsbesluten är väldigt höga i jämförelse med andra kommuner och har varit det över längre tid.

Attendofusket

Man har dock inte kunnat styrka att brott begåtts, baserat på den dokumentation som finns tillgänglig.

Myndigheten sårbar

Slutsatsen är att bristerna i handläggningen potentiellt kan utnyttjas för att möjliggöra bedrägerier, och att myndighetsutövningen därmed är sårbar. Enligt Eva Christiernin är det oklart om felaktigheterna riskerat säkerheten för brukare.

– Det måste vi undersöka vidare. Man har nu identifierat alla de som hade Attendos hemtjänst i Sunnersta och Gottsunda, alla deras hemtjänstbeslut ses över nu för att se till att de har rätt form av stöd.

Hur kommer det sig att ni inte upptäckt bristerna tidigare?

– Vi har ett eget arbete också såklart där vi identifierar våra sårbarheter och brister. Men här fick vi se ett annat perspektiv och det var bra.

Kommunen uppger att man nu kommer vidta åtgärder genom att se över arbetssätt, metodstöd och rutiner. Man ska även förstärk kompetensen hos handläggarna.

Hör högsta ansvariga politikern Eva Christiernin berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet