Kommunen utreder misstankar om interna tjänstemäns inblandning i hemtjänstfusket

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har tillsatt en utredning efter misstankar om att kommunala tjänstemän eventuellt varit inblandade i oegentligheter kring Attendo. Det efter att vårdbolaget upptäckt detaljer i kommunens biståndsbeslut som man anser är anmärkningsvärda.

– Våra experter bedömde att olika saker stack ut i jämförelse med hur det brukar se ut, säger Attendos kommunikationschef Andreas Koch.

Attendo pekar på att ett fåtal handläggare hos kommunen står bakom en stor del av biståndsbesluten i det område där hemtjänstpersonal misstänks ha fuskat med registrering av besök hos brukare.

SVT Nyheter har tagit del av de omkring 50 biståndsbesluten i området, och kan utifrån det se att samma handläggare dessutom tagit flera av de största besluten där personer beviljats över hundra timmar hemtjänst i månaden. Även detta anser Attendo är en uppgift som sticker ut.

Attendofusket

– Det som var speciellt med de här besluten var att de var stora till antalet timmar och inte underbyggda med läkarintyg och annat, påstår Andreas Koch.

Startat utredning

Uppsala kommun har anlitat en extern firma för att utreda uppgifterna, något som förväntas vara klart under kommande vecka.

– När vi fick höra de här anklagelserna mot kommunens myndighet så startade vi omedelbart en utredning. Vi ska inte ha fusk, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.

SVT har frågat kommunens HR-avdelning om vad som händer med de berörda handläggarna under tiden som utredningen pågår. Åsa Holmstrand, HR-chef för Vård- och omsorgsförvaltningen, svarar i ett mejl:

”Med hänsyn taget till utredningen och våra medarbetares integritet så uttalar vi oss inte kring enskilda personer.”

Nämnde inte uppgifterna

I ett mejl som skickades till kommunens politiker i slutet av mars riktar Attendo kritik mot att kommunen kallade till pressträff och meddelade att man skulle bryta avtalet med vårdbolaget, kort efter att man informerats om misstankarna kring oegentligheter inom den egna handläggningen.

”Kommunens agerande kan ha lett till att det nu är svårare att utreda omfattningen”, skriver företrädare för Attendo i mejlet.

Kommunen nämnde inte heller misstankarna om egen inblandning vid sin pressträff.

I klippet får Eva Christiernin (S) frågan om varför man inte gjorde det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet