Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar äldrenämndens ordförande uppgifterna. Foto: TT

Anställda ska ha tvingats till fusk och hotats med utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på vårdföretaget Attendo i Uppsala ska ha beordrats att fuska – och om de inte lydit har de riskerat utvisning från Sverige, enligt uppgifter till SVT Uppsala.

De ska även ha tvingats betala tillbaka delar av sin lön.

I förra veckan beslutade Uppsala kommun att riva hemtjänstavtalet med Attendo, efter att kommunens granskning kommit fram till att vårdföretaget debiterat för insatser som inte utförts. Vissa av bristerna ansågs vara så grova att de polisanmälts.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala ska anställda i företaget blivit tvingade att fuska, det vill säga att registrera besök som inte skett. Detta under hot om att bli uppsagda om de inte följde order, vilket i praktiken hade inneburit att de blivit av med sina arbetstillstånd och riskerat utvisning från Sverige.

Samma grupp anställda ska även ha tvingats betala tillbaka delar av sina löner till chefer.

– Jag kan bekräfta att vi fått in de uppgifterna och att vi har lämnat över dem till polisen, det är deras sak att utreda, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.

”Ny information för oss”

Från Attendos sida säger man sig inte känna till det påstådda upplägget.

– Vi har inte kunnat se det i vår undersökning, och har tyvärr inte fått ta del av kommunens utredning. Men självklart kommer vi att följa upp det. Vi har försökt fråga ut personer som arbetat i den lokala ledningen, och hittills har vi inte fått den typen av information bekräftad eller dementerad, säger Andreas Koch, kommunikationsdirektör på Attendo.

Hur ser ni på att anställda ska ha tvingats betala tillbaka delar av sin lön?

– Det låter oerhört märkligt, det är ny information för oss.

Anderas Koch återkommer senare under tisdagen med en längre kommentar:

”Vi ser oerhört allvarligt på dessa uppgifter och fortsätter vår utredning kring de tidigare ansvariga för verksamheten. Vi misstänker att dessa personer har utnyttjat Attendo och troligen kommunen för egen vinning men har inte information om utnyttjade av personal. Vi samarbetar med rättsvårdande myndigheter i ärendet.”

Ärendet utreds just nu som trolöshet mot huvudman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.