Så avslöjade kommunen hemtjänstfusket – spanade och loggade

Uppdaterad
Publicerad

Genom spaning mot olika adresser i Gottsunda och i Sunnersta hittade kommunen tillräckligt med bevis för att säga upp avtalet med vårdgivaren Attendo. Vi har träffat ”Peder” – som har arbetat med att granska hemtjänstpersonalens arbete.

Uppsala kommun har sagt upp avtalet med den privata vårdgivaren Attendo, ett avtal som omfattar 500 äldre i Uppsala. Bakgrunden är brister i verksamheten som kommunen upptäckt genom uppföljningar.

– Vi fick ett tips om oegentligheter som vi följde upp, säger ”Peder”.

Attendofusket

Genom att kontrollera det arbete som anställda i företaget registrerade i systemet och jämföra med det som faktiskt utfördes, lade Uppsalas äldreomsorg ett pussel som slutade med att företaget Attendo inte längre har kommunens förtroende att utföra hemvård.

Hur följde ni hemtjänstens arbete?

– Från en bil.

”Olyckligt”

Vad är det värsta med det som hänt?

– Att äldre inte har fått den hjälp som de har rätt till.

Enligt Attendos egen utredning finns inga tecken på att kunder påverkats av det som hänt.

– Vi konstaterar att antal personer i den lokala verksamheten har brutit mot Attendos interna regler. Det är personer som haft en oegentlig verksamhet där de fått en egen vinning för sitt agerande. Det är olyckligt, säger Andreas Koch.

Klippet: Så avslöjade kommunen fusket – och så gick fusket till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet