Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cilia Johansson, 27, lider av postcovid och är mycket kritisk till att postcovid-mottagningen kan läggas ned. Foto: Hanna Schück/SVT

Cilia lider av postcovid – oroad inför mottagningens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Cilia Johansson, 27, lider av postcovid sedan 2021. Hon är nöjd med vården som hon fått vid postcovid-mottagningen och är kritisk till att den sannolikt kommer att läggas ned efter årsskiftet.

– Det känns skit, säger hon.

Cilia Johansson insjuknade i covid-19 i februari 2021. Några månader senare hade kroppen och hjärnan tagit så mycket stryk att hon blev sängliggande. I januari i år kunde hon börja sitta upp lite längre stunder.

I dag mår hon bättre även om hon är långt ifrån återhämtad. Hon misstänker att hon bland annat lider av postural ortostatisk takykardisyndrom (POTS), som skapar kraftiga blodtrycksfall. Till hösten hoppas hon på att kunna återuppta sina studier som hon behövt sjukskriva sig ifrån, men det är osäkert om hon orkar.

– Det här var inte det jag ville, det här är inte vad någon vill, säger Cilia Johansson.

Hon tror att multidiciplinära mottagningar hade varit det bästa, eftersom hennes, liksom många andra postcovid-patienters besvär, är av olika karaktär vilket kan göra det svårt att veta vilken specialist man bör bli remitterad till.

I klippet: Hör varför hon inte tror på regionens nya plan för patientgruppen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet