Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Mikael Köhler besvara frågor om varför postcovid-mottagningen läggs ner. Foto: TT

Uppsalas postcovid-mottagning kan läggas ned – trots långa väntetider

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas postcovid-mottagning öppnade 2021 för att hjälpa människor som fallit mellan stolarna med sina besvär efter covid-19. Men mottagningen kommer troligtvis behöva stänga efter årsskiftet, eftersom det statliga bidraget tar slut då. Några nya medel ser inte ut att komma.

Väntetiden till Uppsalas postcovid-mottagning är lång, om det vittnar flera som SVT varit i kontakt med. Men Mikael Köhler, sjukvårds- och hälsodirektör i Region Uppsala, menar att patienterna kommer att få bättre hjälp genom att bli skickade till specialister.

Menar du alltså att en covidmottagning inte riktigt fyller sin funktion längre?

– Inte som det ser ut just nu, i framtiden kanske det är så när vi vet ännu mer vad man ska använda postcovid-mottagningen till, säger Mikael Köhler.

Vad har du att säga till patienter som är drabbade av långtidscovid och som känner en oro inför nedläggningen?

– Vi har väldigt stor respekt för att man kan ha symptom som vi måste ta hand om, men vi gör det här för att vi ser att man kan fångas upp bättre där kunskapen och arbetssätten redan finns.

”Bör höja ambitionerna”

Tove Lundberg, ordförande för Svenska Covidföreningen, är kritisk till förslaget.

”Vi delar inte regionens bild och får fortfarande vittnesmål från sjuka som tvingas söka vård i Stockholm för att få hjälp. Uppsala med sitt universitetssjukhus bör höja – inte sänka – ambitionerna för patienter med svår postcovid. Lärandet blir också mer effektivt på multidisciplinära mottagningar, vilket WHO rekommenderar”, skriver hon i ett mejl till SVT.

I klippet: Hör Mikael Köhler besvara frågor om varför postcovid-mottagningen läggs ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.